Mokud mot gud

Varför ritar du och sätter upp saker på stan? Vad är poängen?
Jag vet inte vad poängen är. Jag bara måste. Och måste man så måste man. Det finns inte någon direkt uttalad poäng, i så fall blir ett efterkonstruerat politiskt svar. Poängen har bara varit att jag har känt att jag måste sätta upp saker på stan, sedan har jag gjort det.

mokud_1

Hur började det hela?
Det började med att jag klottrade i högstadiet, och på den vägen är det. En tidslinje: Klottra, skissa, skissa, klottra, måla, klottra, stickers, måla, stickers, stickers, posters, måla. Mina influenser är: batman, betong, natten, smuts, öl, t-shirtar, ologik, kul, benke carlsson. Ajuste. Sedan är akayism jävligt bra också. “Akay did it”. Fan, gubben har gjort så mycket bra, det är bara att erkänna.

mokud_2

Varför Mokud?
Mokud som alias utgick från ordlekar som byggde på att sätta ihop två ord till ett nytt ord. Då blev “mot gud” mokud. Mokud blev då mitt Jag. Hajjaru?

mokud_3

Berätta lite om dina motiv
De utgår alltid från min ”mokudgubbe”, som utvecklas och ändrar form genom åren, men som alltid haft ett stort leende och tomma vita ögon. Men jag försöker inte bara köra på med den grejen utan göra vad jag känner för att göra. Så om det blir en stor ritad ren på en vägg eller ett bröllopsfoto som affisch handlar om vad det är det som känns roligast just i det momentet. Det finns lite för mycket töntig streetart som jag inte känner så mycket för, lite för mycket luddiluddi och gulligulli och krigärdåligt-konst.

mokud_4

Du kör mycket frihand
Jo, det blir en del frihand rakt på gatan. Fördelen är att man kan kaosa loss lite på ytan och anpassa det man gör till den platsen. Frihand på klistermärken är en dels en ekonomisk fråga och så tycker jag det är roligt att göra dem. De blir otroligt individuella, vissa snabba och trash-skissig, andra ooootroligt fina.

mokud_5

Vad tycker du själv är det mest intressanta med gatukonst?
Hm… det mest intressanta tycker jag är när det byggs saker, som de där vita robotarna, de är jävligt sköna. Sen tycker jag om de fulsnygga grejerna med humor, lekfullheten är väl intressant antar jag. Toalettklotter, fula ord, skeva figurer, rinniga tags och stora saker… jag vet inte. Det är så olika. Det finns så mycket ointressant också. Ernesto Guerra till exempel, han och hans lappar är intressanta, men tråkiga stenciler på kakelplattor tycker jag är ointressant. Och stickad streetart… snark.

mokud_6

Hur har gatukonstens utvecklats tycker du? Vad gillar du?
Jag vet inte om den har utvecklats, mindre klotter har det blivit tror jag. Det är tråkigt. Just nu känns det som att det är inte så många som gör feta grejer. Eller det finns ju vissa som gör tuffa saker, men jag vet inga namn. En del gör roliga och tråkiga grejer på samma gång. Mina favoriter är inte personer utan projekt eller vissa motiv och enstaka grejer. Många, inkluderat mig, gör lite spretiga saker så det är svårt att svälja hela paket… Förutom mokudpaketet. Mokudpaketet är min favorit. Inklusive självpropps.

mokud_7

Har visionen om noll tolerans påverkat dig?
Den förfular och förtråkar helt utan verklighetsförankring. Halvborttagna tags och halvbortrivna posters. Jag vet inte vilken utopi den politiken eftersträvar. Det är nog många som inte pallar hålla på och göra kreativa prylar när det inte syns, då är det lättare att göra enklare massproducerade saker, sånt som inte tar så lång tid. Det är kanske svårt att motivera sig själv att kasta bort sin tid, även om det kan tyckas som att man redan gör det om man håller på med gatukonst. Men det finns ju en kreativ process som jag tror man inte vill lägga ner så mycket tid på när sakerna tas bort. Då blir det bara mindre feta grejer och mer snark grejer. Yup. Åkt fast? Yes, sir.

mokud_8

Vad säger du till dem som påpekar att det du gör är olagligt?
Ja, det är olagligt. Det är en helt korrekt bedömning när man utgår från lagboken. Det finns inte så mycket att säga. Men jag kommer fortsätta. Till påpekarna säger jag: Det är ju bara färg för guds skull. Mot guds skull, hahaha…

mokud_9

Vad pysslar du med annars?
Jag jobbar. Var är superhemligt. Och så gör jag lite vanlig konst också, på duk typ. Inte i Mokuds namn, men det kanske kommer, vem vet.

mokud_10

Etiketter: