Intervju med Urpie

Urpie, är  en gatukonstnär från Stockholmstrakten vars röda näsa dyker upp titt som tätt. Att det varit näsfritt på Stockholms elskåp i dryga året beror på att Urpie befunnit sig i landet far far away. En polisvarning i Aussie-land senare är han nu åter i Svedala och har svarat på en bunt frågor.  Spread the word Urpie, och välkommen hem!

Varför började du med gatukonst?
Jag har varit konstintresserad sedan jag var liten och målat så ofta och på de flesta ställen jag kommit åt. Gatukonsten blev på något vis en naturlig sak för mig att börja med när jag flyttade till Stockholm. Det var liksom det enda sättet att synas i en storstad. Och det kändes så enkelt i och med att Stockholm har en sådan stor gatukonstscen som dessutom börjar bli relativt accepterad.  Sedan handlar det om  att det är kul att göra saker för andra. Försöka få någon glad av att se ens verk pryda gator och torg.

Vilken typ av gatukonst började du med?

Jag började med enkla stickers med mitt namn på som jag stamplade på stora blanka prislappsklistermärken jag tog från jobbet.

Hur gick du vidare sedan?
Sen fortsatte jag med affischer i a4 format med logo på for att göra en igenkänningspryl

Vilka platser väljer du för att posta verk på?

Vart än jag tycker det passar och förbättrar omgivningen. Elskåp är ju alltid poppis.

Varför just där?
Det blir enklast så. Sen måste man ju alltid ha en balans mellan där man vill sätta verken och de får maximal exponering samtidigt som man vill slippa hamna i finkan för sin hobby.

Var köper du material?
Det vet jag faktiskt inte ritktigt än. Får se när jag kommer hem vart jag kommer bo också.

Har du blivit bötfälld eller straffad på annat satt pga att du satt upp verk?
Jag blev faktiskt haffad av polisen i Melbourne för någon månad sedan. Men som tur var hade jag inte sprayburkar på mig då utan gjorde bara paste-ups den kvällen. Jag försökte spela dum turist så mycket jag kunde och de lät mig gå med en varning. Fast polisen nere i Australien är jävligt hård annars. Hade en bekant som fick 3 månader för att hon tagat.

Anses det okej av andra verksamma att sätta upp verk i en stad/ land som inte är din egen bostadsort?
För mig är hela grundtanken med gatukonst att det är ingen som kan säga att de äger gatan utan alla har den i besittning. Spread the word liksom! Huvudsaken är väl att man inte bryter grundregeln. Att alltid förfina. Om du inte kan göra bättre än personen innan ger du fan i det eller gör det någon annan stans.

Vad tycker du om att folk river ned gatukonst och tar med hem?
Helt ok. Om de får ner verken från väggen i ett stycke så.

Vad tycker du om att gatukonst säljs eller ställs ut på gallerier?

Jag tycker det är ganska okej faktiskt. Det blir alltid lite väl mycket snack om att allt ska vara så jävla underground och äkta inom sådana här scener. Gör man tavlor hemma också så är det klart man ska ställa ut dem och sälja dem så man kan köpa mer material och producera ännu mer coola saker. Man kommer ju alltid kunna lägga mer tid och detalj på en tavla i hemmet än en stencil på gatan.

Hur viktigt ar det att vara anonym/ ha ett artistnamn?
Egentligen spelar allt det ingen roll. Det blir bara en rolig grej att klä ut sig som en annan person när man smyger ut på kvällarna. Det blir lite mer som ett spel. Fast tyvärr är det ju jävligt nödvändigt att vara anonym så länge man inte vill åka dit.

Har du några tips på nya förmågor värda att hålla utkik efter?
Bra fråga, har inte varit hemma i Sverige på över ett år nu så jag får väl säga mig själv då. Håll utkik efter den röda näsan i sommar!

Favoriter bland andra utövare?

Hop Louie, Meggs, Phibs, Above, Ha Ha, m.fl.

Kontakta Urpie: theurpie@gmail.com

Denna post är ursprungligen postat av Wilda

Etiketter: ,