Affischer som fäster

Christer_4

Hop Louie guidar vidare och denna gång blir det några tips till dig som vill skapa affischer.

MOTIV

affisch_1

Motivet till affischen går att skapa på en mängd olika sätt, så det är bara att prova sig fram; screentryck, stämpel, skrivare, kopieringsapparat eller sprejmall. Det går även att måla direkt på pappret. Jag jobbar som ungefär som när jag gör mina sprejmallar: skriver ut mitt motiv i A4 och kopierar det på overheadplast. Därefter sätter jag upp papper på en vägg, lyser upp motivet med en OH-kopiator och målar av det med tusch. Vips! så har jag förstorat mitt verk från A4 till det format jag vill ha. Tuschpennan ska vara vattenfast.

affisch_2

PAPPER

Till en affisch behövs rätt sorts papper. Ju tunnare, desto bättre. Är det tunt fäster det bra och gör det svårare för alla tråkmånsar att pilla ned verket. Men är det alltför tunt blir affischen ömtåligt och går sönder. Tidningspapper fungerar bra. Affärer som säljer konst- och grafikmaterial har rullar med papper som är prisvärda, men de ska vara tillräckligt tunna. Vill man komma riktigt billigt undan finns det ritpapper på rulle hos till exempel IKEA. Ett tips är att besöka tryckerier och fråga om man får rota bland deras slängda material. Jag brukar säga att jag är en konststudent som håller på med ett skolprojekt eller något liknande. Jag tycker om stora affischer och köper mitt papper på rulle. Då kan jag i princip göra dem så stora jag vill. Till mina tanter (se nedan) provade jag papper från IKEA, större pappersrullar från konsthandlare och otryckt tidningspapper. Det sistnämnda var både bäst och billigast.

affisch_4

Jag sätter ihop mina ark med målartejp. Den är av papper och bättre än plasttejp, som inte suger åt sig av tapetklistret. Det är bra om pappret inte skrynklar sig, så jag tejpar fast arken i golvet eller på bordet jag arbetar på.

MÅLA

affisch_3

Nu fyller jag i de delar jag vill ha färgade med vattenfast akrylfärg, ett ganska tunt lager eftersom pappret då bättre suger åt sig tapetklistret när affischen sätts upp. Det finns säkert många färger att välja på men de måste vara vattenfasta. Motivet ska sitta kvar så länge som möjligt och inte rinna av eller blekas. Börjar bläcket rinna när limmet stryks på beror det antagligen på att man har använt en bläckstråleskrivare. Väggfärg fungerar bra om den är vattenfast. När jag hittar en färg och inte är säker på om den håller måttet målar jag lite på ett papper och låter det torka. Sedan gnuggar jag runt med lite vatten. Färgen ska ju tåla att jag gnuggar en blöt pensel eller roller med tapetklister på den. Därefter brukar jag, när färgen torkat, använda tusch för att förtydliga, ändra eller förstärka mitt motiv.

affisch_9

SKÄRA

Den här affischen skär jag ut, så kallad die-cut/cut out, för att ge den en intressantare form. För mig är det ytterligare ett sätt att anpassa verket och det ökar även möjligheten att hitta en egen stil. En affisch med annorlunda form drar till sig fler blickar.

affisch_7

Jag använder en skalpell och bryter av bladet på så fort det blir slött. Det går också att använda en vass kniv eller en sax. Mina tanter lägger (nedan) lägger jag på varandra och klipper ut fyra åt gången. De tar några timmar att göra. Ofta gör jag gör fem till tio i stycken i stöten och då går det åt en hel dag. Fyra timmar är det längsta jag lagt på ett motiv. Då hade jag skissat upp det innan. Den affischen fick sitta uppe i mindre än ett dygn.

Tant_2

När jag skurit ut affischen viker jag ihop den för att enkelt transportera den dit jag vill.

Affisch_ny

KLISTER

Många experimenterar och skapar eget klister. Jag köper tapetklister. Efter att ha testat en mängd märken vet jag att billiga ofta fungerar bättre än dyra. Och det är lättjobbat. Man blandar i pulvret lite i taget i halvljummet vatten. Glöm inte att röra om under tiden. När det börjar kännas tjockt så slutar jag hälla i pulver men fortsätter röra. Klistret sväller under någon minut så du kan gott och väl låta det stå ett tag innan man eventuellt häller i mer pulver. Blir det för allt för tjockt: på med mer vatten och rör om ordentligt. Resultatet ska bli tjockt och geléaktigt, men ändå rinnigt och lite genomskinligt. Genom att blanda i olika ingredienser går det att skapa klister som är mer hållbart eller glansigt. Vävlim för våtutrymmen lät bra, men fungerade inte alls. Det finns även de som har i någon form av glaskulor som gör att affischen smälter samman med annat glas. Är det kallt ute kan häller jag i lite salt för att limmet inte ska frysa. Sprit eller T-sprit ger samma effekt.

PENSEL ELLER ROLLER

Affischen sätter jag upp med hjälp av en pensel eller en roller. Jag har provat alla möjliga varianter och gillar penslar, och då gärna stora. Men det är en smaksak. Har penseln delar i metall rostar den så fort det kommer tapetklister och annan skit på den. Vilket det gör om man nu inte orkar tvätta och torka den efter varje runda. Och en rostig pensel lämnar bruna fläckar på affischen.

Christer_5

FRAKT

För att kunna jobba effektivt behövs en behållare för klistret. Jag kör med en plasthink, lagom stor att ställa i en plastpåse. Då står den stadigt. Jag knatar sedan runt med hinken utan lock och med penseln i klistret. Det gör det lätt att plocka upp penseln när det är dags. Jag bär ofta en bunt affischer i en påse. Resten har jag i min ryggsäck, ordentligt vikta i en plastmapp. På det sättet riskerar jag inte att kladda ner andra affischer än den jag behöver när jag kör ner min klistergeggiga hand i påsen.

affisch_10

När jag sätter upp mycket affischer har jag mer klister i en plastflaska eller burk i ryggsäcken. Där har jag även vatten till att tvätta händerna och en handduk. Man blir nämligen lätt väldigt kladdig av denna hobby. Tapetklister består dock endast av stärkelse och vatten, är helt ofarlig, luktfri, och går att ta bort med vatten. Så detta är inget som förstör kläderna.

SÄTTA UPP AFFISCHEN

Tapetklister passar bra för de flesta underlag. Man lär sig snabbt hur mycket man ska använda och hur affischen enklast sätts upp. Jag limmar på plats. Annars blir det fiasko eftersom tapetklister torkar snabbt.

affisch_11

Jag börjar med att pensla rätt mycket klister på en relativt ren och slät yta, stor nog för min affisch. Tapetklister är billigt och har man lagt ner mycket tid på att göra en affisch så vill man att den inte lossnar av sig själv. Pappret ska sugas in i väggen. Eventuella klumpar ska slätas ut.

affisch_12

När väggen är täckt med tapetklister viker jag ut affischen och trycker baksidan mot väggen. Sedan justerar jag försiktigt dess position. När tunt papper blir blött så är det än mer ömtåligt. När affischen sitter där jag vill ha den tar jag mer lim och penslar över hela affischen. Jag penslar från mitten av affischen och fortsätter sedan ut mot kanterna. Det här är ett viktigt steg, eftersom ju slätare och bättre affischen sitter mot väggen, desto längre sitter den kvar. Jag försöker trycka ut alla bubblor i pappret så att det sitter så slätt som möjligt. Behövs det slätar jag till den med handen.

Ett bonustips är att använda ett rakblad och skära lite i kanterna på affischen. Det syns inte, men gör det svårt att få bort annat än små bitar av den.

affisch_13

Nu sitter affischen uppe. Det tar några timmar för den att torka. Om pappret är väldigt tjockt eller om man använt mycket färg som inte suger åt sig så bra kan kanterna krulla sig medan den torkar. Därför ser jag alltid till att det är mycket lim och inga luftbubblor vid kanterna.

Om man vill få upp större affischer arbetar man på samma sätt. De kräver ofta lite mer koncentration och tid för att sitta bra och inte få för mycket bubblor och veck. Riktigt stora saker sätter jag helst upp tillsammans med några vänner. Är de figurklippta och i flera delar så gäller det förstås att se till att ingen del hamnar fel. Min gubbe tar en minut att få upp. Vill jag få upp den bit letar jag efter något att klättra på. Ofta finns det en cykel, en kundvagn eller lite brädor jag kan använda. Med lite träning kan man även använda en roller med långt skaft för att sätta affischer riktigt högt upp. Affischen läggs på rollern och trycks sedan upp mot ytan.

affisch_14

Om det dyker upp folk när jag klistrar försöker jag se ut som att det är meningen att affischen ska sitta just där. De flesta reagerar inte när jag affischerar mitt på dagen. De är vana med att se folk sätta upp reklam för teatrar och liknande och ser inte heller detta som ett brott. Den som på kvällen smyger omkring i luva och med ser naturligtvis mer misstänkt ut. Större affischer på nojigare platser sätter jag helst upp när det är mörkt.

Fotografier: första bilden Ivar Andersen, övriga Hop Louie och JoAnn Kneedler.