Squeezer för den händige

Prao_12

Puh, nu börjar Hop Louies och min bok Street Art Cook Book närma sig slutet. Dokument planerar att ge ut den i början på nästa år. Temat är gatukonstens olika tekniker och metoder. Medverkande: Mark Jenkins, Swoon, C215, M-city, Snub23, Orion, Magda/Knitta Please, Billboard Liberation Front, Dr D, Poster Boy, Ron English, Slinkachu, Tika, Lelo, Rickard Reynolds. Och några till. Svenskar: Caper, DP, Prao och Victor Marx. Nedan tipsar Prao hur man tillverkar sin egen lilla penna.

Prao_7

HEMMAGJORD SQUEEZER

Detta är ett recept för dig som inte nöjer dig med köpt tusch med skadliga lösningsmedel. Självklart går det att fylla squeezern med annat som färgar av sig, men varför inte testa något nytt? Själv har jag framställt fyra färger: blåbär, rödbeta, sot och aska. Här följer receptet till blåbärsfärgen.

DU BEHÖVER:

1 liter självplockade blåbär.
1 Pet-flaska med sportkork.
1 stump starkt nylonsnöre.
1 bit frottéhandduk.
1 kaffefilter.

Prao_8

Koka dina blåbär tillsammans med ett glas vatten på svag värme under ganska lång tid, tills de helt kokat sönder. Häll i lite mer vatten om det ser ut att behövas, men tänk på att ju mer vatten, desto mer genomskinlig blir den färdiga färgen. När bären kokat färdigt silar du allt genom ett kaffefilter. Nu har du en vätska med hög pigmenthalt, och vars ångor är ofarliga att andas in.

Prao_5

Squeezern tillverkar du genom att fästa frottébiten på sportkorken med hjälp av nylonsnöret. Knyt ordentligt och elda gärna lite på knuten så att den verkligen sitter hårt. Om du vill så kan du sätta en gummisnodd ett par varv på sportkorken så att den inte kan stängas av misstag när du trycker flaskan mot väggen, men då kan den läcka när du transportera den. En bra sak med denna penna är att den görs av material som de flesta har hemma eller lätt kan få tag på gratis. Allra bäst fungerar den på släta ytor.

Prao_10

Fyll flaskan med färg. Tryck till ordentligt så får du ett fint rinn. En av fördelarna med squeezern är att det får plats mycket färg, vilket du behöver om du vill att din text ska rinna mycket. Du kan byta ut den lilla pet-flaskan mot en större. Då får du betydligt mer färg att skriva med, men det blir också svårare att greppa och kontrollera flaskan. Ett tips är att ta med sig flera 50 cl flaskor med vanlig skruvkork, som extra ammunition.

Prao_11