Mango: Alla älskar pärlplattor

mango_1

Dags att publicera några intervjuer med svenska gatukonstnäter igen. Först ut är Mango, som började sin karriär med att sno material från sina småsyskon.

Pärlplattor – vad är poängen?
Det är samma poäng som med mycket annat, man vill synas. Ta tillbaka det offentliga rummet och inte låta reklamen stå för all färg, om man nu ska ha en lite mer ideologisk anledning. I mitt fall handlar det nog mer om att synas. Känslan av att se sina egna grejer är kul. Dessutom är detta något som andra människor ser positivt på. I bakhuvudet finns alltid tanken att jag vill göra människor glada, eller åtminstone väcka någon form av känsla. När jag gjorde en Hitler var jag ute efter att provocera. Men den sitter fortfarande uppe efter sju månader. Så jag misslyckades nog där.

mango_2

Hur började det?
Jag hade tråkigt en dag och bestämde mig för att stjäla mina småsyskons pärlplattor. På den vägen är det. Hade gått lite i tankarna att börja efter att bara varit betraktare av gatukonst. Första motivet jag gjorde var Half life loggan och sen dess har det fortsatt. Nyligen har jag börjat med stenciler.

mango_4

Berätta lite om hur gör du dina plattor…
Ja, vad ska man säga. Jag får en idé och börjar frilägga den på en platta. Det finns program för att göra om bilder till ”pärlplatteformat”, men jag har aldrig använt ett sådant. Det går även att peta i Photoshop för att få fram samma resultat, men det är roligare att lägga på egen hand. Om man ska göra stora saker är det bra att först lägga konturerna på motivet och sedan fylla i med den färg du ska ha. På så sätt kan man finjustera utan att behöva flytta en massa pärlor i onödan. Man ser också motivet framträda tidigt.

Du ska även tänka på att den yta som du stryker på är den du vill ha inåt mot väggen. Då fäster den bättre. Jag tycker också att den ostrukna ytan är den snygga. Detta gör att bokstäver och motiv blir spegelvända. För att undgå detta tejpar jag hela pärlplattan med maskeringstejp och vänder sedan på den. Då kan jag stryka på ”rätt” sida utan att motivet blir spegelvänt. Dessutom riskerar jag inte att förstöra plattan som jag lägger på, det är lätt hänt att den böjer sig och att piggarna smälter. Lägg en bok på den strukna pärlplattan direkt när du är klar så slipper du att den blir böjd när den svalnat.

Jag kör med pärlor från Hama och köper dem på BR eller Panduro. BR är lite billigare per förpackning, men har mindre utbud. Panduro är dyrare men har bättre utbud. Om man bor söder om Stockholm kan man åka till Brio Lek och lär i Sätra. De har ett stort utbud, billiga priser och jätteförpackningar.

Snabb prisjämförelse:
BR: 14 kronor för en förpackning med 1 000 pärlor.
Panduro: Samma förpackning 17 kronor.
Brio Lek och Lär: 27.50 kronor för en förpackning med 6 000 pärlor.

mango_6

Vad är det roliga, och mindre roliga, med med pärlor? Det verkar rätt pilligt.
Det är en nostalgipryl och sedan är det faktiskt väldigt skönt och avkopplande att lyssna på en bra skiva, göra en kopp gott te och lägga pärlor i några timmar. Och det är, som sagt, kul att se sitt resultat på den där väggen i centrum. Det enda tråkiga är att det kan ta lång tid att göra stora saker. En platta tar allt från fem minuter till fem kvällar. Det hela beror på hur mycket jag behöver finjustera och hur stort motivet är. Annan tråkig grej är att man ibland blir begränsad av att man jobbar med ”fyrkanter”. Det blir svårt att göra snygga svängar och liknande. Pilligheten har jag inget problem med.

mango_5

Vad är en riktigt bra plats för en pärlplatta?
Här gäller samma sak som för stenciler, stickers, målningar och tags: det ska vara en yta som många ser men som man egentligen inte har tillgång till. Till exempel ovanför digitala busstabeller som visar när nästa buss går. Alla tittar, men ingen kan ta ner pärlplattan. Använd PL400, ett lim som finns på tub hos Clas Ohlsson. Det kostar 39 kronor och räcker länge. Alla ytor som är släta funkar bra. Utbuktningar på betongväggar kan ställa till problem. Och det är rätt lätt att få ner en pärlplatta, men att limma ordentligt i kanterna kan försvåra arbetet för sanerare och personer som gillar grå betong.

mango_7

Har du fått någon respons på dina pärlplattor? Är det bara ”gulligt”?
Jo, just ordet gulligt har jag fått höra många gånger. Många säger att de älskar pärplattor men inte tags visar vilken tacksam form av gatukonst det här är att jobba med. Tror aldrig att jag har hört någon säga att de inte uppskattar det jag har gjort. Inte för att jag skulle sluta om det var färre som tyckte om det.

mango_10 kopiera

Finns det annan gatukonst du gillar? Andra som gör pärlplattor?
Jag gillar den mesta gatukonsten. Hop Louie är en klar favorit. Annars så diggar jag Folke. Men även alla de små, okända personer som sätter upp klistermärken, små lappar, tagar, gör throwups, stickar eller… ja, du fattar. Jag uppskattar dem väldigt mycket – det är Ni som gör min dag. Och andra som gör pärlplattor… jadu, det finns ju lite här och var, men ingen som jag kan namnet på. Finns ju ingen motsvarighet till Folke när det kommer till pärlplattor precis.

mango_8

Pärlplattor känns som en väldigt svensk grej…
Det kan mycket väl stämma. Jag kan ni alla fall inte minnas att jag sett någon pärlplatta utomlands. Skulle väl vara ”En Svensk Tiger” i Thailand. Det bevisar väl om något hur svenskt detta är. Enligt Wikipedia så var det en svensk som uppfann det här med pärlplattor.

mango_9

Någon pärlplatta du drömmer att göra?
Ja, faktiskt. En Gordon Freeman i full storlek. Skulle vara sjukt coolt. Frågan är om jag skulle våga sätta upp den på staden eller om jag skulle sätta upp den på väggen i mitt rum. Många nördar skulle vilja ha den…

Etiketter: ,