Sagan om en spraymall

Det var en gång i april 2008. Längs en fasad på en av Malmös mest centrala gator (klicka gärna på ”gatubild”) finns nio ringar i smide. Där satte Malmö Streets Project lika många spraymallar med texten ”Kedja fast klottrare här”. I den här delen av stan finns inte särskilt mycket långlivad gatukonst eller graffiti, men antingen brydde sig inte fastighetsägaren eller så tyckte de att texten var lite finurlig. Tiden gick och klottrare kedjades fast…

…som Pani i september samma år.

Jag förvånades över att texten fanns där ännu i juni i år, mer än två år senare. Nu hade den dock fått sällskap av tags och fasaden var wavad…

Nu är sagan slut vilken dag som helst, tänkte jag. Bäst att ta en bild. När tagsen dyker upp kommer också sanerarna, i alla fall i centrum…

Och mycket riktigt, när jag passerade idag var ytan ommålad. Om det bara sammanföll med en planerad renovering eller om det återigen är så att åsikten ”gatukonst är fint och gulligt och graffiti är farligt och fult” som kommit till uttryck lämnar jag till er att spekulera i…