Retro: Kerold Klangs klotter

Nytt tema: Retro. Alltså lite äldre och lite annat än det vi kan se på stan idag. Först ut är Stockholmskännaren Kerold Klang; författare, kåsör, satiriker, tecknare, formgivare, fotograf och mycket därtill. Jag bad Kerold rota i sina lådor och här är resultatet. Bilden ovan är från Abrahamsbergs tunnelbanestation en varm sommardag 1978.

1973. Mina polare Börje, Stoffe och Olle hänger i Kungsan, tillhållet för ungdomar på den här tiden. Vi samlades där eftersom alla klubbar och discon, som Cat Ballou och Promenad, låg utefter Sturegatan. Även Christer Pettersson härjade där, med en bajonett i hand. Bakom dem ser man något ovanligt, högerklotter. Annars var det Vietnamrörelsen, FNL, som taggade hårdast.

Pelare med ristat klotter utanför Centralbadet på Drottninggatan 1986. På den tiden stod stället tomt i väntan på renovering. Bassängerna var fyllda och på nätterna smet folk in för att bada och festa via en uppbruten dörr.

Stadsbiblioteket Odengatan 1973. Något år senare går det att läsa i tidningarna om en skäggig och smått galen man som skjuter skarp från en balkong i centrala Aten. Det gick inget vidare för honom.

Eugeniavägen. Bygget av Norra länken, etapp ett, 1987.

Gamla Sergels torg vid gågatan mellan torget och Brunkebergs torg. Bilden är från 1967, men klottret skrev redan 1964 som en protest mot ett besök av Nikita Krustjov, som många då stavade med K. I samband med händelsen släppte någon även ut en gris med hans namn på. Han blev avsatt samma höst vill jag minnas.

Inhuggning i berget vid Pampasfältet i Solna 1978. Jag kom ihåg den från min barndom och gick en dag dit med en burk Humbrol vit färg, målade i bokstäverna och tog bilden. Bergsknallen, som vi kallade svarta berget, har nu gett plats åt Essingeleden.

Bommad tidningskiosk i korsningen Karlbergsvägen och Torsgatan. 1984.

Klotter utanför en rivningskåk på Karlbergsvägen 1977. Ett ruskigt ställe där enbart suspekta typer bodde, känt för sina dealare. Det var totalt nedskitat och det fanns inte en normal människa i hela huset. ”Akta er. Om jag knackar i väggen hörs det ända upp till vinden och där sitter det en kanadensare med maskingevär”.

Klotter mot rivningen av det populära bokcafét Morianen på Drottninggatan. Bilden är från 1977 då hela nedre delen vad Drottninggatan var under rivning.

Klotter vid ”punkaffären” Cloz på Bryggargatan, 1981.

Reklam för spelning i samband med ockupationen på Repslagargatan 1984. Det var väl den första punkockupationen i Stockholm. Och den första vi hippies inte riktigt kände oss hemma på.

Skylt framför Kungsholmens skola under rivningen av delar av byggnaden 1991.

Dagen efter mordet på Olof Palme, Sveavägen, 1986.

Kungsholmens skola.

Nedgången Saltsjöbanan, vid en av ”pissgångarna”. Målningen var från 30-talet och är tyvärr borta nu. 1986.

Etiketter: ,