Singapore

Nu är det snart en månad sedan jag kom hem från en ganska lång resa i sydostasien. De närmare tre tusen bilderna jag tog på resan har legat och mognat till sig och jag har tagit mig lite tid att börja sortera och redigera dem. En av anhalterna på resan var Singapore.

Med tanke på Singapore och ryktet om dess renlighet misstänkte jag redan från början att det skulle vara ganska ont om gatukonst där, och den misstanken visade sig stämma ganska bra. En del tags kunde man se här och var…

..av skiftande kvalitet.

Av stickers var det bara BNE som var vanligt förekommande runt om i stan. BNE tänker jag förövrigt återkomma till i ett kommande inlägg. I övrigt var det ganska tomt.

Att förekomsten av gatukonst i Singapore är så liten beror på hård nolltolerans mot all sorts nedskräpning och dryga böter redan vad det gäller småbrott. Bevakningen av fastigheter och det offentliga rummet är också stor, jag misstänker att tätheten av bevakningskameror faktiskt överstiger Londons…

Ett glädjeämne på resan blev därför skateparken vid Somersets MRT-station som vi sprang på av en slump.

Mycket graffiti och spraymallar, och det verkade som att det var ganska så fritt fram att måla här med tanke på den ganska skiftande kvaliteten på verken…

..och att buffning inte verkade förekomma över huvud taget. Det var mer lager på lager som gällde, och en del saker verkade ha en hel del år på nacken.

Enda delen av skateparken som inte var frekvent övermålad av entusiastiska målare var den vägg som Marc Ecko målat. Har försökt att ta reda på när han var där, och hur det kom sig att han målade just där – men inte hittat någon information om det.

I stort lämnar Singapore ganska mycket att önska i gatukonst-väg. Ett av de mer bestående intrycken av staden/landet var deras lite märkliga matvanor – en stor del av befolkningen är kineser, och att denna den rikaste delen av regionen var ganska fattig på folkliga avtryck i stadslandskapet.

Nästa anhalt, Bangkok. Om någon dag eller så, när jag hinner klart med de bilderna.