Hamburg, St Pauli (del 1)

Har ju som nämnts varit i Hamburg, och då närmare hängt i stadsdelen St Pauli. Nu är jag klar med redigeringen av alla de bilder jag tog där och här kommer första lasset. Det blev en hel del, och efter gallring blev det ca 100 kvar som jag tänkte portionera ut de närmsta dagarna.

Stadsdelen St Pauli vid floden Elbes norra strand är känt för två saker. Främst för området kring gatan Reeperbahn som är en hyggligt patetisk samling porrbutiker, horhus, snabbmatsställen och mer eller mindre mysiga kaféer och pubar….

Den andra saken St Pauli är känt för är den lokala fotbollsklubben, FC St Pauli. Startad 1910 och fyllde således 100 år förra året. Laget blev vidare känt under 80-talet på grund av deras stora supporterfölje som till stora delar bestod av punkare, squatters och annat löst folk på den politiska vänsterkanten. En sak denna supporterskara blev känt var att jaga bort allt vad nynazister och liknande hette från fotbollsarenan och i princip bannlysa högerfolk från arenan Millentorn i centrala St Pauli, den andra saken var att de började använda den numer klassiska dödskallen som vid sidan av det officiella klubbmärket står som tydlig symbol för klubben.

St Pauli är historiskt sett en utpräglad arbetarstadsdel, och den politiska vänstern har länge haft en stark ställning här, husockupationer är inget ovanligt, och folk med en mer pragmatiskt syn på detta med vänsterpolitik har länge haft ett hem här. Gentrifieringen har visserligen startat på en del håll, men större delen är numera ganska så sliten vilket nog kommer att skymta på en del av de kommande bilderna.

Nu är detta dock inte tänkt att bli någon reseberättelse, eller en artikel om själva stadsdelen, men jag tänkte i alla fall dra lite bakgrundshistoria till varför kommande bilderna kommer vara ganska så dominerande av både fotbollspropaganda och politik – det är helt enkelt ett extremt vanligt inslag i den övriga gatubilden också.

Med det avklarat kan vi fortsätta med själva gatukonsten…;

Stenciler av allehanda slag är vanligt;

Men likaså är det vanligt med stickers av olika form och storlekar;

Ett annat vanligt inslag är att en hel del både pubar, kaféer och affärer har smyckat sina entréer med målningar på fasader och dörrar.

En affär som dessvärre var stängd när jag gick förbi var Hotzenplott, en affär där man kan trycka stickers, posters, skyltar och liknande..

Crewet Rebelzer har smyckat delar av den affärens fasad ett flertal gånger;

..och Hotzenplott har inget emot att man slänger upp en sticker eller fyrtio på deras dörr:

..ett lysande tillfälle att kolla in olika sorters stickers och få lite inspiration:

Annars så är klassiska motiv av kända gatukonstnärer såklart även ett vanligt inslag även i Hamburg;

..och välkända artister har såklart varit här, som The London Police…

…och Monsieur André;

..som jag nämnde tidigare så dominerar dock motiv med fotbollslaget St Pauli i olika former;

Ultras St Pauli;

…det andra stora laget, Hamburg SV är inte särskilt populärt i dessa kvarter;

Men nog nu om fotboll, och fotbollsmotiv, jag har fler bilder på det.. men det börjar kännas lite tjatigt.

I del två av bilderna ifrån Hamburg ska vi kika lite närmare på större paste ups av blandad sort men även lite intressanta stenciler.