Året var 2004

Tiden går fort.

När jag i helgen stod i en källare och rev gipsväggar med en tigersåg i handen drog jag mig till minnes sommaren 2004 och historien om den kidnappade kossan.

År 2004 kom organisationen Cow Parade och ville göra en välgörenhetsutställning i Stockholm. Med sig hade man närmare hundra glasfiber-kor som av lokala kända och icke kända konstnärer skulle dekorera, ställas ut och sedan säljas på auktion till förmån för BRIS, Barnens rätt i samhället. För att få råd med hela kalaset var man tvungen att ha sponsorer, varje kossa som skulle ställas ut skulle bekostas av ett företag eller en organisation. Dessa ville såklart också synas och det gjorde att de stackars kossorna inte bara blev utsmyckad av en konstnär utan också i en del fall påkletad reklam. Allt var egentligen ganska frid och fröjd om det inte hade varit för denna sista lilla detalj, och under augusti när korna var uppställda runt om i Stockholm blev kon, ”The Modern Cow”, stulen utanför Moderna Museet. Det skulle visa sig att den blivit kidnappad av en grupp som kallade sig Stockholms Militanta Graffitikonstnärer som retat upp sig på att än mer reklam skulle ställas upp i innerstaden. Detta blev ganska så uppmärksammat då när denna första film läcktes ut på internet och sedan hamnade i media.

I filmen krävs att korna skulle förklaras ”icke-konst” samt att korna i ”ko-paraden” ska plockas bort från gatorna samt öppna väggar skulle ställas upp för vanligt folk att måla på, om inte så skedde skulle gisslan offras.
Upprörda känslor blev naturligtvis resultatet, inte minst från den den konstnär som smyckat kossan, Backa Carin Ivarsdotter. Kraven tillmötesgicks föga förvånande inte, och i nästa film som släpptes blev kon av med huvudet.

Kon dumpades sedan i delar utanför Cow Parades galleri på Brunkebergstorg.

Sammanfattning:

När: Augusti 2004
Vad: En ko-parad, en ko, ett par tigersågar, en protestaktion
Inblandade: Backa Carin Ivarsdotter, Stockholms Militanta Graffitikonstnärer, organisationen Cow Parade
Varför: De dekorerade korna var bekostade med hjälp av reklam
Resultat: En del upprörda känslor, en polisanmälning men främst en hel del humor

I slutändan gick det ändå sedan ganska bra för utställningen, auktionen av kossorna gav 1,5 miljoner till BRIS, bara huvudet av den kidnappade kon såldes för 14 000.

Mer läsning om paraden och kidnappningen;
Stockholms Fria
SvD
DN
Copyriot
Aktionshandboken

Kan du inte se filmerna ovan, skaffa Quicktime eller ladda ner filmerna TheCow och NoCow och öppna i exempelvis VLC. Den sista filmen finns också på Youtube.