Graffiti burners – ny bok från Dokument


Rime.

I april ger Björn Almqvist ut Graffiti Burners, en bok som innehåller målningar av 140 writers från hela världen. Alla verk är gjorda de senaste två åren och bland svenskarna finns Dwane, Rubin, Assma, Cazter Gauge, Sken och Kaos. Låter spännande. Vi låter Björn berätta lite mer.


Gary.

– Förutom att skapa en bra samling graffiti ville jag ta reda på vad uttrycket burner betyder, säger Björn. Det har använts sedan tidigt 70-tal inom graffitikulturen och de flesta writers har nog en uppfattning om vad det är, men det finns ingen direkt definition. Vissa tycker att en tag eller en snabb piece kan vara en burner. Det handlar bara om stilen på bokstäverna. Andra är mer inne på att det är en fullfjädrad färgpiece som knäcker allt annat genom sammansättningen av teknik, färgval och stil — en väldigt genomarbetad piece helt enkelt.


Sobek, Kcis.

Boken ger inget entydigt svar på frågan vad en burner är men den lyfter fram en mängd writers tankar om begreppet. Dessutom får läsaren tips på vad man ska tänka på om han eller hon själv vill göra en burner.


Wane.

Det ges ur mängder av böcker om graffiti. Varför en till?

– Produktionsmålandet har utvecklats mycket de senaste åren och jag vill samla några av de som driver den utvecklingen och samtidigt visa upp dess bredd. Vi har genom åren diskuterat begreppet flitigt på UP-redaktionen, med låsta ställningar som resultat. Att ställa frågan till flera av världens främsta writers är ett sätt att komma vidare. Graffiti är viktigt, och att visa upp och belysa den ur olika vinklar är viktigt. Det ges ut mängder av kokböcker, men jag äger bara en.

Jaba.

Fakta om boken
Mediaformat:Inbunden
Antal sidor:144
Språk:Engelska
www.dokument.org