Köp en ”Banksy”!

Den uppmärksamme som följer debatterna i media har säkert noterat att Lauritz.com auktionerar ut konst i gatukonstens och graffitins namn. Många kända och  mindre kända konstnärers verk säljs ut till högstbjudande.

På detta kan man reagera väldigt olika.
En del blir förbannade – för att man profiterar på en subkultur som inte vill säljas ut.
Andra välkomnar det – för att subkulturen äntligen kan komma in i finrummet.

Många är dock de röster som är kritiska mot att särskilt verk ska säljas, en gatuskylt med ett Banksymotiv målat på baksidan. Ett verk som Lauritz tidigare värderat till 120 000 kronor.


Jakob Kimvall
gav sin syn på auktionerna i Stockholms Fria för någon vecka sedan. Jag själv gav min i P3 Populär förra tisdagen där jag bland annat kritiserade auktionsverket för att inte ha torrt på fötterna angående äktheten hos den ”Banksy” de auktionerar ut och då i radioprogrammet därför skapar en kopia av verket för att ge exempel på hur enkelt det är att kopiera Banksys verk. Igår gav Svante Tidholm sin syn på saken i SVTs Kulturnyheter och på SVTs hemsida. Tidigare har även Martin Aagård på Aftonbladets kultursidor kritiserat auktionen i sig, äktheten hos det nämnda Banksy-verket och lämpligheten i att ”samlare” plockar ner konst från gatan och säljer den.

Det stora problemet med att sälja denna Banksy som man velat på  denna auktion är i huvudsak tre:

  1. Man kan inte verifiera att det är Banksy som gjort verket.
    Det finns inget som säger att Banksy gjort verket, detta torde vara tydligt – ingen dokumentation kring verket har stött detta påstående.
  2. Banksy vägrar verifiera att verket är äkta.
    Pest Control, vilka arbetar för Banksy, vägrar att verifiera att verket är gjort av Banksy.
  3. Verket är löjligt enkelt att förfalska.
    Det är löjligt enkelt att kopiera det aktuella verket (lyssna till exempel på klippet från P3 Populär ovan, ”Vi gör vår egen Banksy!”.)

Att då värdera detta till en summa av 120 000 kronor framstår då som ja.. lite tramsigt.

I närmare två veckor, sedan auktionen startade fram tills igår, har Lauritz trots detta hävdat att deras tro på verkets äkthet är fog nog för att den ska betraktas som äkta. Idag så tog den här historien slut då de drog in auktionen av Banksy-skylten. Man kan lätt misstänka att det har att göra med kritiken mot auktionen och inte bara att Banksy via Pest Control vägrat att verifiera verket. Det sist lagda budet låg på 64 000 kronor innan auktionen försvann på Lauritz hemsida. Vad som nu kommer att hända med gatuskylten med råttan på är oklart.

För att då ingen ska bli utan en egen liten ”Banksy” hemma på vägen har jag skapat inte mindre än tre ordentligt falska ”Banksy’s”. De är så falska att de inte ens med lustgas i kroppen borde kunna tas som äkta. Tre stycken Banksy-råttor målade på äkta södermalmsdriv-ved, gjorda med lika mycket kärlek som hat och sprayfärg i en källare på söder. Fina i själen som vi är värderar vi de bara till en procent av de 120 000 kronor som Lauritz värderade sin snodda råtta, och utgångspris är bara en promille av samma värde. De kommer också med ett äkta äkthetsbevis på att de är falska, plagierade – alltså fusk.
Utgångspris för var och en av dem är 120 kronor – som hittat!

Eventuell vinst på dessa tavlor går till blandade välgörande ändamål, exakt vilka är inte bestämt i dagsläget.

Så här ser de ut – länkar till de enskilda auktionerna hittar du under varje bild.

Auktion 1

Auktion 2

Auktion 3

Den 4 juni är sista chansen att vara med att bjuda på dessa, happy bidding!