Reaktioner på censuren

Många är reaktionerna på att Stockholms stads trafikkontor stoppat Riksteaterns reklamtavlor för Art of the Streets. Hittills har jag inte lyckats höra någon förutom en enstaka moderat som anser att Claes Thunberg på trafikkontoret agerat rätt, och det är väl bara en tidsfråga innan kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt vräker ur sig något halvt obegripligt och verklighetsfrämmande i frågan. Förhoppningsvis avgår hon till hösten, borgerliga borgarråd har ju en förmåga att försvinna ut i periferin, minns Mikael ”Banksy är inte välkommen här” Söderlund och Kristina ”graffiti skapar otrygg miljö” Alvendal.

Här kommer lite blandade reaktioner;

Julia Svensson i DN: ”Att förbjuda reklam för ett gatu­konstevent? Vad hade hänt om mina föräldrar förbjudit mig all amerikansk kultur? Jag hade naturligtvis börjat leka med Barbie i lönndom. Bättre då att jag fick bekanta mig med den amerikans­ka kulturen hemma, i en trygg miljö, under mina föräldrars uppsikt.”

Lars Epstein i DN: ”När Stockholms stad förbjuder annonsering på stadens kulturtavlor för gatukonstevenemanget Art of the Streets som i Rikteaterns regi ska äga rum på Södra teatern 13 och 14 augusti verkar det som man blandat ihop olagligt klotter med laglig graffiti. Staden har nolltolerans mot klotter och olaglig graffiti men väl knappast mot den erkända graffitikonsten som sådan.”
”Varför kan inte staden istället ge uppdrag åt graffitikonstnärer att pryda väl utvalda trista platser som skulle må bra av lite färg och fantasifulla former såsom skedde en gång för längesedan längs en flera hundra meter lång sträcka intill Stuvsta järnvägsstation i Huddinge.”

Ann Mari Engel, Vänsterpartiet: ”Stadens beslutande tjänstemän fungerar nu istället som en censurmyndighet och begränsar därigenom yttrandefriheten, vilket är helt oacceptabelt. Stockholm bör vara en välkomnande, öppen stad med plats för många kulturyttringar, i likhet med kulturstäder som Berlin eller Köpenhamn.”

Ceylan Holago projektledare för AotS, Riksteatern i Dagens Media: ”Vi har jobbat med graffitifrågan rikstäckande i sex års tid så jag blir inte längre förvånad över vad den här policyn ställer till med. Däremot är jag återigen väldigt besviken och som Stockholmare tycker jag att det är pinsamt. Att vi dessutom har ett kulturborgarråd som säger att Stockholm är en modern kulturhuvudstad när vi har en sådan här policy blir lite märkligt. Det påminner mer om censuren i gamla Sovjetstater.

Christoffer Järkeborn, moderat, till SR: ”Där man har testat den här lite mer toleranta linjen där man har lagliga alternativ, där ökar klottret, medans i Stockholm så minskar det. Och då tycker jag att det är viktigt att hålla fast vid vår nolltolerans mot olagligt klotter.”

 

Med lite tur så leder dock allt detta käbbel till att Art of the Streets nu verkligen får uppmärksamhet och att eventen både på Södra Teatern i augusti och senare på olika platser ute i landet blir ordentligt välbesökta.
Ses där!