Mer gatukonst i media

Sitter ute i skogen och har inte den bästa uppkopplingen.. knappt att det går att koppla upp sig alls. Lite skönt på sätt och vis, men det gör att det inte blir så mycket bilduppdateringar från min sida för tillfället hur mycket jag än gärna skulle vilja lägga upp både egna bilder och det som skickats in de senaste veckorna.

Har dock samlat på mig en del intressanta och läsvärda artiklar och annat i media som kan behöva spridas;

Kolbjörn Guwallius, medarbetare här på gatukonst.se har varit lite flitig i media nu senast. Främst efter hans gatukonstvandringar i Malmö under sommaren.
I Malmö Fria Tidning.
I P4 Jönköping, i programmet Lasso.
I Studio ett i P1.

Lars Epstein i DN rapporterar om en debatt på Pride-festivalen om nolltolerans med bland annat Ceylan Holago och Christoffer Järkeborn.

Moderaten Christopher Järkeborn är nu den från stadens sida som fått tagit debatten om nolltoleransen i Stockholm den senaste tiden när Ulla Hamilton (moderat trafikborgarråd med mera, och är den som nu är huvudansvarig för frågan om nolltoleransen) och Madeleine Sjöstedt (folkpartistiskt kulturborgarråd) varit väldigt osynliga den senaste tiden trots de tidigare brukat var ganska så högljudda.

Jennie Dielemans, också på DN, har skrivit ett par artiklar om nolltoleransen de senaste veckorna. Dels i artikeln ”Nolltolerans med tradition” där undertecknad finns med lite kort, och i intervjun med den finske kulturministern Paavo Arhinmäki under rubriken ”Nolltoleransen skapade ett krig”.

Tidningen Flamman uppmärksammar också att Stockholms Kommun är ”hårdast mot graffitin”, som tur var lyfter de också fram Malmö som ett lite trevligare exempel .

Tidningen Mitt i rapporterade tidigare i sommar om en riktad polisinsats mot klottrare, och det i sig är väl inte särskilt uppseendeväckande, mer intressant är rapporten om att klottret har ökat den senaste tiden. Exakt vilket område ökning skett i och vilken period det gäller är lite oklart, men det ska jag forska vidare i vid tillfälle.

Några av frågorna man ställer sig efter att ha läst allt ovan;

Hur kommer sig det att anmälningarna om klotter nu ökat i Stockholm? Och varför framhärdar man att säga att klotterpolicyn fortfarande är så bra genom att den effektivt minskat anmälningarna? Borde inte de utökade anslagen till arbetet mot klotter ha gjort att minskningen fortsatt? Dessa siffror går inte ihop…

Som den finske kulturministern säger i en av artiklarna ovan om nolltoleransprojektet i Helsingfors, ”Vårt projekt hade massor av pengar, men de ville inte berätta vad de användes till. De sa att klottret minskade, men visade aldrig hur de kom fram till sina resultat” – precis samma sker här, siffror slängs fram, åsikter också, men att redovisa var de kommer ifrån och vad man grundar sina åsikter på verkar vara svårt.

Hur kommer det sig att man vägrar ta lärdom av andra städer som arbetat på samma sätt som Stockholm nu gör – men som ändrat attityd till graffiti och gatukonst?

Noterade förövrigt också att Visit Stockholm fortfarande gör reklam för Art of the Streets – trots att staden så hårdnackat inte vill ha med Art of the Streets att göra. Det är en märklig tid detta!

Förövrigt så ser jag fram emot att Art of the Streets slår upp dörrarna på Södra Teatern om en veckan, och än mer så nu när det är klart att NUG kommer dit och ska köra livegraffiti på söndagseftermiddagen. Ses där!