Nya tag i klotterkriget?

Efter förra årets Art of the Street gick Stockholms stads moderater ut och påstod att festivalen inneburit skadegörelse för hundratusentals kronor och att räkningen skulle skickas till Riksteatern. Ett år senare har fortfarande inget skadeståndskrav inkommit och den enda skadegörelsen med belagd koppling till Art of the Streets är förstörelsen av Stickkontakts konstverk som med tillstånd hade satts upp på Mosebacke. Den skadegörelsen är polisanmäld och huvudmisstänkt är stadens egen rengöringspatrull. Utredningen pågår fortfarande.

Med detta facit skulle man ju kunna tänka sig att Trafikkontoret och andra nolltoleransförespråkare skulle ligga lågt i år. Men med tanke på att staden censurerade Riksteaterns affischer tidigare i somras så kan man lika gärna tänka sig att de just nu bidar tid och slipar sina knivar i väntan på nästa attack.

Här kommer en tio-i-topp-lista över mer eller mindre tänkbara utspel och drag i klotterkriget.

1. Eftersom poliskommissarie Dan Östman menar att ”99 procent” av de man träffar vid lagliga graffitiväggar är drogmissbrukare begär han att alla som besöker festivalen måste testas för narkotika.

2. Trafikkontoret hävdar att tillsammans med SL och polisen sett en tydlig ökning av ”klotter och skadegörelse i närområdet”. Ombedd att belägga påståendet ler han överseende och hänvisar till sunda förnuftet och ett allmänt allseende öga.

3. Civila spanare från ett privat väktarbolag försöker ”bättra på” klotterstatistiken genom att själva bomba Slussens omgivningar med tags hämtade ur sitt hemliga spaningsregister.

4. Södermalmspolisen är upprörd och berättar för Metro: ”Vi brukar slentrianmässigt kunna gripa Highlights kunder och beslagta deras sprayflaskor – men nu kunde de uppge att de var på väg till den lagliga väggen på Mosebacke. Art of the Streets är ett hot mot vårt framgångsrika arbete.”

5. Stockholms stad borgerliga majoritet går ut med pressmeddelande om att polisen gripit 12 personer i samband med Art of the Streets. De menar att nu måste ändå arrangören ta sitt ansvar. Vid en granskning visar sig att man samlat diverse gripanden från hela landet med mer eller mindre krystad koppling till konventet. Mest bisarr är en rattfyllerist påträffad på E4:an utanför Örkelljunga. Ingen kan riktigt förklara det hela – men någon form av samband finns antagligen. Ett fall har dock direkt koppling: en Sverigedemokrat greps vid Slussen i full färd med att spraya slagord mot ”den multikulturella klotterfestivalen Art of the Streets”.

6. Eftersom en av konstnärerna kategoriskt vägrar att ta avstånd från olaglig graffiti så kallas nationella insatsstyrkan in. De vänder dock när de upptäcker att konstnären i fråga är deras gamla kompis som för några år sedan målade den fina målningen inne på deras eget högkvarter. Dessutom är det faktiskt inte olagligt att inte ta avstånd från olaglig graffiti.

Målning hos nationella insatsstyrkan.

7. En av konstnärerna/medarbetarna på Art of the Streets grips av polis utanför eventet och då han ”käftar emot” och är ”röd i ögonen” tas han med till station för misstänkt drogfylla. Polisen bekräftar sambandet för ABC-nytt och konstaterar att 99% av alla graffitiintresserade är drogmissbrukare.

8. Polisen dyker upp på Kägelbanan och hotar arrangören med indraget alkoholtillstånd om inte den öppna väggen och festivalen stängs omedelbart.

9. Polisens klotterspanare håller presskonferens där de berättar om att Kägelbanan och Mosebacke är en varböld för Stockholm där droger, vapen och en destruktiv livsstil uppmuntras av Riksteatern. De fruktar att nyrekryteringen nått nya nivåer. Om inte polisens klotterspanare omedelbart får mer resurser så kommer otryggheten öka lavinartat.

10. Den enda borgerliga kommunpolitiker som ställer upp på debatten om nolltolerans får hård kritik från sina kollegor. Klotterpolicyn är nämligen tydlig på denna punkt – man får inte debattera klotterpolicyn.

A. Vilket tror du på?
B. Finns det ytterligare möjliga attacker?

 

(text o bild: o/ö-känd satiriker)