Art of the Streets drog rekordpublik

Art of the Streets satte ett nytt publikrekord med 5900 besökare, vilket nästan är en fördubbling jämfört med förra året.

– Efter Art of the Streets succéhelg hoppas Riksteatern att Stockholm stad tar sitt ansvar och ser över hur staden ska tillgodose sina ungdomars skaparbehov årets övriga 363 dagar, säger Riksteaterns producent Ceylan Holago. Vi är oerhört glada att så många kom och deltog på Art of the Streets i helgen. Det nya publikrekord visar tydligt att det finns ett stort intresse både för att måla själv och ta del av graffiti och gatukonst som betraktare.

I år besökte 5900 Riksteaterns gatukonstkonvent Arts of the Streets, jämfört med fjolårets 3000 besökare. Många valde att måla på den öppna väggen, andra kom för att se konstnärer måla, lyssna på föreläsningar och delta i debatten. Redan på fredagen smygstartade konventet med en gatukonstvandring som Tobias Barenthin Lindblad höll i. 130 personer deltog, vilket även det var rekord.

Värt att notera är att Stockholm stad i april 2009 gav ut ”Kultur i ögonhöjd”, en strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm. Planen gäller till 2012 och dess övergripande mål lyder ”Alla barn och unga i Stockholm ska ha likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser och likvärdiga möjligheter till eget skapande”. I förordet skriver Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd, och Berit Svedberg, kulturdirektör, att det är ”viktigt att stadens kulturverksamheter utgår från det kulturliv som barnen och ungdomarna verkligen lever i”.

– Det borde vara viktigare för Stockholms stad att lägga resurser på verksamhet som inkluderar ungdomar och barn och tar till vara på deras kreativitet, än på extra bevakning av evenemang som Art of the Streets för att få hävda att ett par promille av besökarna begått brottsliga handlingar på hemvägen. Det resultatet kan man få vilken Stureplanshelg som helst med extra bevakningsresurser, säger Ceylan Holago.

(ur Riksteaterns pressmeddelande)

Etiketter: