Dan Park och humorn

Då var Dan Park-debatten igång igen. Som vanligt är det två saker som diskuteras: ”vad menar han?” och ”ska han stoppas?”

När Dan Park ombeds kommentera brukar han svara något kryptiskt, i stil med att de som klagar inte har någon humor och att han är mer kränkt än andra. Humor är ju som bekant svårfångat. Jag tror det var komikern Adde Malmberg som en gång sa att allt går att skämta om. Jag tror Dan Park håller med. Något som upprör många är dock när han ställer upp på intervju med högerextrema webbtidningar. Man ska inte beblanda sig med sådana, tycker de flesta. Men Dan Park bryr sig inte – alltså blir han stämplad som rasist, något han konsekvent vägrar vare sig bekräfta eller dementera. Andra tycker att Dan Parks humor är smaklös eller obefintlig.

När Anders Behring Breivik genomförde sin massaker på Utøya utanför Oslo i somras var en av mina första tankar att det här kommer Dan Park att ta upp. Han är förvisso en provokatör, men han är en förutsägbar provokatör. Breiviks handlingar hade rasistiska förtecken, men Dan Park driver likväl med Breivik. Här kan han i någon mån tolkas som antirasist.

Personligen tycker jag hela Utøyahistorien är otroligt sorglig och jag är tveksam till att skämta om den. Bilden ovan driver med terroristens dragning till pseudoattraktiva kläder från ett visst krokodilmärke. Att någon skulle följa Breiviks moderekommendationer är förstås skrattretande, och på så vis är Dan Parks kommentar träffande även om skrattet fastnar i halsen.

Sammantaget tvivlar jag på att Dan Park har en agenda utöver att lyfta fram Lidls förtjänster som shoppingmål.

Så var det frågan om han ska stoppas. Naturligtvis inte. Hur skulle det gå till? Det är viktigt att vi har högt till tak, vare sig vi håller med folk eller inte. Samhället ska hellre vara lite för tolerant än lite för totalitärt.

Etiketter: , ,