Polisen fabricerade Art of the Streets-rapport – inga gripna

Svenska Dagbladet publicerar idag en granskning av polisens ingripanden i samband med Art of the Streets den 13:e och 14:e augusti i år. Enligt polisuttalanden i media greps 16 personer för skadegörelse. Men SvD:s granskning visar att polisens uppgifter är fabricerade. Inga som gripits för klotter kan tydligt kopplas till evenemanget.

Klottergruppens spanare Patrik, som inte vill gå ut med sitt efternamn, sa till Södermalmsnytt veckan efter konventet att ”Det har varit i samband med festivalen som vi har gripit dessa personer på bar gärning. Man har följt personerna från festivalen till att skadegörelsen har ägt rum”.

SvD skriver att ”av polisanmälningarna och protokollen står det klart att de väktare som i samtliga fall först gripit de misstänkta gärningsmännen, och sedan lämnat över dem till polisen, inte i ett enda fall följde dem från Södra teatern eller hade sett dem där tidigare.”

Jonas Elling, polisbefäl på Polisens klottergrupp bemöter kritiken bland annat så här i tidningen:

– Om man tittar på konsekvenserna av ett event tittar man i första hand på de som besökt det eller i annat fall som man har anledning att tro har varit där.

Medan Polisens klottergrupp har använt den påstådda statistiken för att ”varna” andra orter för evenemanget när det åkt på turné, har ledande politiker i Stockholm använt den för att manifestera sin klotterpolitik som bland annat innebär ett benhårt motstånd mot lagliga graffitiväggar.

Läs hela nyheten, skriven av mig och SvD:s kulturreporter Tobias Brandel, i Svenska Dagbladets kulturdel idag den 8 november, eller på webben här.