Väktare bröt mot lagen

SvD:s granskning av gripandena kring Art of the Streets fortsätter idag med nya, unika uppgifter. Av anmälningarna framgår att flera av de väktare som ingripit har varit civilklädda. Något som strider mot väktarförordningen. Nu kräver oppositionen i Stockholms stad en granskning av vilka avtal staden har med vaktbolaget CSG.

CSG, som står för Commuter Security Group, är namne med ”gamla” CSG, Civila SpaningsGruppen – den väktarstyrka hos Falck som lades ner under skandalomsusade former i samband med mutbrott och olagliga personregister i början av 2000-talet. Nu visar det sig att metoderna med civila väktare som bedriver spaning går igen.

”‘NN berättar att han jobbar som civil väktare som spanar mot klotterbrott’, står det i polisens förhör med en av CSG:s väktare som varit med vid ett av gripandena”, skriver SvD.

– Det är allvarligt eftersom det innebär att väktarna agerar mer polisiärt än lagen tillåter. Det är olyckligt om det blir så här igen, det finns en historik här och jag hoppas att SL har den historiken i minne, säger Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsens rättsavdelning till SvD.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) kräver nu en granskning av relationerna mellan staden och CSG.

– Här satsar staden miljontals kronor och skickar ut civilklädda agenter för att jaga rätt på ungdomar som inte passar in i stadens klotterpolicy, säger han bland annat.

Jag och Tobias Brandel har skrivit.

Läs om gårdagens avslöjande här.