Radiodokumentär om falkarna och det olagliga kriget mot klottret

I morgon söndag kl 18.03 sänder Sveriges Radios P3 dokumentären ”Klotterkriget och muthärvan på SL”. Programmet presenteras som ”en berättelse om de maskerade falkarna, om när nolltoleransen mot graffiti infördes och om en av Sveriges dittills mest uppmärksammade muthärvor.”

Hör om hur de civilklädda så kallade falkarna, en speciell grupp väktare som spanade mot klotter och skapade olagliga personregister över misstänkta klottrare. Allt med SL:s trygghetsansvarige Kjell Hultmans goda minne. 2002 fick  Falcksagan sitt slut när SL polisanmälde Hultman för att ha tagit emot mutor av Falck Security i samband med upphandlingar.

”Efter snart 10 års tystnad säger Kjell Hultman att han trodde att han gjorde rätt och nu berättar han för första gången sin version av vad som hände,” skriver SR i sin presentation till dokumentären. Mer info och möjlighet att lyssna efter sändningen finns här.

Min bok Sätta färg på staden innehåller ett kapitel, Hur nolltoleransen kom till Sverige, som delvis handlar om Falkarna. Vi har tidigare publicerat ett utdrag ur detta kapitel gratis – utmärkt läsning för den som vill värma upp inför kvällens dokumentär.