Tomas Rudin målar graffiti i Malmö

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) i Stockholm har tröttnat på att inte få måla graffiti i sin hemstad och reser i morgon fredag till Malmö tillsammans med Tobias Barenthin Lindblad från Dokument Press för att måla på den lagliga väggen vid parkeringshuset Anna, mitt i centrala Malmö.

Den 27 januari klockan 13–14:30 finns de på plats.

– Skadegörelse är alltid fel, men med de regler som Stockholms stad satt upp finns inga lagliga möjligheter att utveckla gatukonst. Nolltoleransen censurerar viktiga konstformer såsom installationer och graffiti i offentlig miljö. Det är absurt att stadens fritidsledare och lärare inte får möta ungdomar i ögonhöjd, säger Rudin.

Tomas Rudin har tidigare föreslagit att Stockholms stad inrättar offentliga ateljéer där graffitikonstnärer och andra gatukonstnärer ges möjlighet att utöva sin konst. Även stadens öppna scener ska göras tillgängliga för fria framträdanden.

– Offentliga ateljéer i stadens rum skulle bidra till att göra Stockholm mer attraktivt. Gatukonst blir idag allt vanligare, det är allt från stickade lyktstolpsvärmare till målningar på anonyma väggar som på så sätt får liv och lyser upp mörka platser. Jag anser att Stockholm bör uppmuntra den kreativitet som finns i staden, ofta bland unga människor. Staden bör hjälpa ungdomarna att på laglig väg utveckla sitt intresse istället för att motarbeta dem och censurera en hel konstform, säger Rudin.

Tomas Rudin kommer förutom att måla graffiti informera om skillnader mellan Stockholm och Malmö vad gäller bemötandet av graffiti som konstform. Det kommer också finnas tillfälle att ställa frågor till Tomas Rudin och Tobias Barenthin Lindblad.