Fem frågor till Ceylan Holago

Riksteatern har precis meddelat att förra årets mest uppmärksammade graffitievenemang, Art of the Streets, följs upp den 25:e och 26:e augusti i år. Det rapporterade gatukonst.se igår. Platsen för evenemanget är samma som sist, Kägelbanan på Södermalm i Stockholm.

Förra året blev Art of the Streets välbesökt med nära 6 000 besökare, samtidigt som skandalerna runtomkring var många. Stockholms trafikkontor censurerade Riksteaterns affischer från stadens kulturtavlor, polisen fabricerade uppgifter om gripna som besökt evenemanget då statistiken inte talade emot evenemanget och spred påhitten till turnéorterna, politiker ifrågasatte hur Riksteatern använde sin marknadsföringsbudget och en stor skandal med civilklädda väktare från bevakningsbolaget CSG rullades upp i kölvattnet efter det hela. Det sista utreds fortfarande av Datainspektionen och Länsstyrelsen och det är i dagsläget oklart om CSG får behålla sin auktorisation som bevakningsbolag.

Gatukonst.se undrar förstås hur det ska gå för årets upplaga av Art of the Streets. Hur ska kritikerna agera och vad har de intresserade att se fram emot? Vi ställde några korta frågor till Ceylan Holago som är projektledare för arrangemanget.

• Varför ska man komma till Art of the Streets i augusti?

– För att måla på den öppna väggen, lyssna på konstnärssamtal eller debatt och träffa likasinnade.

• Jag har läst en del kommentarer om att konsten på gatan minsann inte bara är spraymålad på fri hand. Finns det tankar om att bredda arrangemanget och ha med det som brukar kallas för gatukonst också, inte bara graffiti?

– Vår förhoppning var att få in ett par stora gatukonstnamn i år, tyvärr fick vi inte till bokningarna av olika anledningar. Vår intention är att konventet ska breddas varje år och spegla gatans konst så gott det går. Det kan också ske genom konstnärssamtal eller andra programpunkter. Vi hoppas att snart kunna släppa fler delar av innehållet som kanske tillfredsställer de som gillar gatukonst mer. Håll utkik!

• Förra året lyckades ni provocera politiker och röra upp mediedebatt medan polisen hittade på siffror om gripna. Är syftet med Art of the Streets att provocera eller vad har ni för mål?

– Jag ser det inte som att vi provocerar någon med vilje, vi producerar ett konstevenemang som borde vara lika självklart och välkommet som vilken kulturhändelse som helst. Att vi reagerar på den kritik och de utspel som vi utsatts för är för mig självklart. Tystnad och självcensur är vår värsta fiende, solidaritet med en förtryckt konstform vår bästa vän.

– Vi hoppas så klart att med konventet och debatten som följer kunna få till en ändring kring inställningen till gatukonst och graffiti samt en ändring i Stockholms nolltoleranspolitik. Målet med Art of the Streets är att skapa en mötesplats och ett spännande innehåll för alla intresserade medborgare. Hjärtat av konventet är vår öppna vägg.

• Förra året fick ni inte annonsera på Stockholms stads kulturtavlor. Hur ser du på detta nu i backspegeln och kommer ni be att få annonsera i år igen?

– Vi har försökt boka Kulturtavlorna för en tid sedan och väntar fortfarande på besked från det ansvariga företaget som administrerar tavlorna. Det tycks ha fastnat någonstans, min gissning är hos Trafikkontoret. Fortsättning följer…

• Tror du att det blir lika stor debatt i år igen kring arrangemanget?

– Svårt att svara på, det beror helt på om man från Stockholms stads sida tänker fortsätta bedriva en extrem nolltoleranspolitik eller om man har lärt sig att det inte passar sig med censur och förtryck i en demokrati. Det kan också bero på vilken strategi polisens klottergrupp, CSG och Trafikkontoret väljer. Är det något vi har lärt oss så är att vara förberedda på precis vilka tjyvknep som helst.

Läs mer om Art of the Streets på Riksteaterns hemsida.