Söndagspromenad med Leif Claesson

En bra dag för att strosa runt på de udda och ibland även bisarra platser Leif dokumenterat i över 18 års tid. Just nu finns en del av arbetet utställt på Stadsmuseet.

”Bilder från en del av Stockholm som tusentals människor passerar varje timme men få är medvetna om. Det är området under och vid sidan av fundamenten till de tungt trafikerade broarna mellan Skanstull och Gullmarsplan. Området var en gång galgbacke. Under jord finns de avrättades ben, bredvid massgravar för epidemioffer och fattiga. Ovan jord försiggår verksamheter som inte har någon annan plats i samhället och därför förvisats hit. I tunnlar, kojor och hålrum lever människor; kabelskalarna, uteliggarna, klottrarna, de prostituerade, kriminella och andra som sökt denna plats för sina riter.” Recension i DN: http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/pa-skattjakt-bland-knarkare-och-hemlosa

Vi passade även på att testa det spel, Parken 2.0, som skapats till utställningen. Det hela går går ut på att, lik en samtidsarkeolog, återupptäcka så stora delar av det dolda materialet som det är möjligt och att sedan själv ge sig ut på upptäcktsfärd. Återkommer med en intervju och Leifs bilder. Tills dess kan man kolla in utställningen på Stadsmuseet eller ladda ned appen på webbplatsen Parken 2.0. http://www.parken2punkt0.com

Leif fick Lennart af Petersens-priset 2011 för sitt arbete. Han är även aktuell som fotograf till den nyligen utkomna boken ”MMA: Sweet Violence”.