Gatukonst.se möter: STEIN

Vi inleder hösten med en ny artikelserie, ”Gatukonst.se möter”. Här kommer du att få träffa gatukonstnärer vi gillar, kända som okända. Först ut är Stein från Norge.

Vem är Stein?

Jag vill inte berätta så mycket mer än att jag är en man från Nord-Norge, med bas i Bodø. Det är en by med endast 50 000 invånare. Jag har gjort stenciler i en hel del år men inte prioriterat arbetet först det senaste året.

Hur kommer det sig att du börjat med gatukonst?

Jag blev intresserad av då jag upptäckte Banksy. Jag märkte snabbt att det fanns en stor värld av gatukonst där ute med otroligt mycket duktigt folk och många olika uttryck. Jag har ingen bakgrund inom graffitin, men ett stort intresse för konst och har jobbat med diverse andra uttryck innan jag gick över till stenciler. Anledningen till att jag började med dem var att jag var lite förbannad över att ingen hade börjat med stenciler här uppe i Nord-Norge. Efter en kort tid blev det min passion.

Vad är det som driver dig till att kommunicera på gatorna? Och varför just stenciler?

För mig är det något helt speciellt att arbeta på gatan. Det finns inget som slår det uttrycket du skapar där. Man har också en möjlighet att kommunicera med en större publik. Personligen så tycker jag det är helt fantastiskt att kunna gå runt i en stad och se vacker gatukonst i den annars så sterila och kalla miljö som många städer har för mycket av. Så det handlar kanske om att ta tillbaka bilden av staden. Att kunna sätta sin personliga prägel på den. Men jag gillar också at arbeta utanför städer, i öde områden där gatukonst blir en verklig överraskning. Grunden till att jag arbetar med stenciler är att jag gillar dess kraftfulla uttryck. Och så ger de otroligt många möjligheter. Motiven är jag väldigt noggrann med. Jag vill berätta något, inte bara skapa en bild. Jag tycker det svåraste är att finna rätt motiv, de rätta idéerna.

Vad har du för influenser?

Som sagt, det var Banksy som öppnade mina ögon för gatukonst. Det går inte heller att komma undan Dolk om man bor i Norge och jag kan inte förneka att han har haft ett stort inflytande. Jag låter mig gärna påverkas av andra men vill skapa min egen grej. När det gäller stenciler så tycker jag Dolk och Pøbel från Norge är väldigt duktiga.

Berätta lite om din utställning

Det var en utställning jag körde på en bar och konstgalleri i Bodø. Det är ett enkelt ställe som visar olika konstnärers verk. Responsen var bra. Jag har inte prioriterat att arbeta så mycket med duk, men det blir det nog mer av framöver. Jag arbetar en del med screentryck så det blir till att göra mer sådana saker framöver.

Har du kontakt med andra gatukonstnärer? Finns det någon ”scen” att prata om i Norge?

Jag har kontakt med DotDotDot och Martin Whatson med bas i Oslo, men bortsätt från det så tycker jag inte att det finns någon naturlig scen i Norge. Dolk och Pøbel är ju väletablerade och kör sina grejer. De flesta arbetar nog ihop i det lilla, mer det är inte så mycket samarbete.

Mer Norge. Är det ok att arbeta på stan? Det känns som att det finns lite större acceptans än hos oss. Tror till exempel inte Nuart vore möjligt att genomföra i Sverige.

Norge slår ned hårt på gatukonst och graffiti, särskilt i Oslo. När det gäller mindre platser så verkar det som om det finns en större tolerans. Det verkar i alla fall som om inställningen har förändrats hos vanligt folk. Många tycker detta kan vara vackert att titta på och ställer upp på detta. Men man måste alltid titta över axeln när man arbetar på gatan. Jag tror inte att Nuart har haft det så lätt, men det har stegvis förändrats eftersom Stavanger äntligen ser värdet i att stå för festivalen. De får gratis reklam, uppmärksamhet och tjänar pengar. Plus det att befolkningen har börjat sätta ett värde på de konstverk som dyker upp-

Ok, vad tänker du göra framöver? Några nya projekt? På väg till Sverige?

Jag har flera spännande projekt på gång. Bland annat en fantastiskt stor byggnad där jag får lov att göra riktigt stora stenciler. Det blir väl en tur ut i landet snart också, så det är möjligt att det blir en resa till Sverige också. Det finns så många bra städer att välja på.

Hur fick du idén till ”Dreamer”?
Dreamer är egentligen en kritik av hur det har blivit inom gatukonsten. Alla vill hålla på med det. Det är bara att köpa en bok och lära sig hur. Få anstränger sig utan vill ha allt serverat på ett fat.

Stein på Facebook.
Stein på Flickr.