Konkreta förslag på lagliga Stockholmsväggar

Inför kvällens debatt med politiker på Art of the Streets i Stockholm har arrangörerna lämnat konkreta förslag på var Stockholm kan ha lagliga graffitiväggar och hur de kan se ut.

Varför just dessa platser, Ceylan Holago, projektledare för Art of the Streets?

– Det här är platser som vår arbetsgrupp valt ut med olika aspekter i åtanke, som storleken på väggen och läget. För oss var det viktigt att platserna var centrala i Stockholm stad.

Det här ska debatteras med politiker ikväll. Vad tror du att de kommer att säga?

– Jag hoppas att förslaget väcker tankar och ideér om hur de kan gå vidare för att tillgodose behoven hos Stockholm graffitimålare och alla medborgre som vill ha en levande stad med öppna mötesplatser.

Hur realistiskt är det att de nappar på ert förslag?

– Svårt att säga, det jag vet är vi i nuläget har många allierade både i och utanför stadshuset, jag tror att det kan finnas en hel del politiker som kan dra det här förslaget vidare. Och med Helsingfors nolltolerans i färskt minne så är det lätt att se ljuset i tunneln när man nu kan besöka deras två kilometer långa vägg mitt i staden.

Oppositionsrådet i Stockholm Tomas Rudin (S) har sagt att Stockholm behöver ca 20 lagliga väggar. Varför nöjer ni er med fyra?

– Vi vill såklart att det ska finnas så många ytor som möjligt för stadens medborgare att ge uttryck på, men vi började med dessa fyra förslag mest för att ge en inblick och ett ”skrap på ytan” på hur det skulle vara. På sikt skulle det vara fantastiskt om till exempel alla fritidsgårdar hade en vägg och att det finns en spridning så alla ungdomar och intresserade har en vägg i sitt närområde.

Till sist – när får Stockholm sin första lagliga graffitivägg, tror du?
– 2013!