Inga gripna efter konvent

Inga gripna för klotter efter Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets i augusti. Det visar Gatukonst.ses genomgång av polisens anmälningsregister.

Foto: Benno Hansen.

I år har ingen ännu gått ut och hävdat några gripanden av graffitimålare som kan sättas i samband med Art of the Streets på Kägelbanan i Stockholm. Det finns det heller ingen grund till att göra.

Gatukonst.se har granskat samtliga relevanta polisanmälningar för hela Södermalm den aktuella helgen. Vi har sökt efter anmälningar om skadegörelse genom klotter respektive klotter mot kollektivtrafiken, som är de två relevanta brottskoderna i polisens anmälningsystem. Vi har tittat på anmälningar där någon har gripits under fredag, lördag, söndag och natten till måndag.

Endast under natten mot fredag och natten mot lördag gjordes några ingripanden, alltså innan Art of the Streets som öppnade på lördagen klockan 11. Av de anmälningar som finns framgår att polisens klottergrupp hade en särskild insats mot klotter med civila poliser på Södermalm åtminstone kvällen innan Art of the Streets, fredagen. Totalt inträffade fem ingripanden dessa dygn, varav ett fördelar sig på två olika anmälningar. En av anmälningarna rör natten till fredag, övriga natten till lördag.

På fredagen hölls en gatukonstvandring klockan 18–20 och ett graffitivernissage klockan 19–21 på Södermalm. Bägge dessa aktiviteter var en del av Art of the Streets program även om konventet på Kägelbanan inte hade öppnat. Av anmälningarna framgår dock inget samband med dessa aktiviteter, och den första incidenten på fredagskvällen inträffar drygt två timmar efter att den sista av dessa evenemangspunkter avslutats.