2012: Vad var det som hände?

JANUARI. Året börjar lovande: Jacob Kimwall startar bloggen Nolltoleransen och Kolbjörn tog ett snack med honom. Och så dyker det upp stenciler av en gammal bekant, Klister-Peter. De med periskop får senare både journalister och kännare att fundera om inte självaste Banksy varit på besök i Stockholm. Kolbjörn, vår egen Janne Josefsson, fortsätter att tillsammans med Tobias Brandel publicera artiklar om hur CSG arbetar i SvD. Bland mycket annat visar de hur vaktbolaget jobbar civiklädda på allmän plats trots att de inte har rätt till det. Tomas Rudin (S), oppositionsråd i Stockholm åker till Malmö och målar på den lagliga väggen på P-huset Anna.


Dowie Flowers gör ett kärt återbesök på gatorna.


Månadens tag.


Inskickat: Delites monster från Buenos Aires.

FEBRUARI. Årets största gatukonsthändelse inträffar redan i februari. ROA från Belgien hittar otippat till Sverige. Han är inbjuden av Scarlett Gallery och jagar under en månad ställen att få måla på utomhus. Under tiden bor han occh målar i en gammal maskinhall vid Hornstull. Två utställningar blir det och till slut, och även två större målningar utomhus, en i Alby och en här. En trevlig snubbe med grym teknik som tyvärr hekt ignoreras av svenska medier.  Detta får Hugo på Gatukonsfrämjandet att ilskna till i Stockholms fria (Berömd gatukonstnär får verka i medieskugga.) Tobias Barenthin Lindblad från Dokument stopps från att föreläsa i Kungsbacka, där Ollio ställer ut ”Monster och mattor”, men får efter uppmärksamhet i media strax veta att han är välkommen.


Defragmentation av ROA på Hornsbruksgatan.


Inskickat: Vegas, HLC Crew.


Inskickat: Kristineberg.


Månadens tag.

MARS. Denna månad brukar kanske inte vara den svenska gatukonstens bästa månad, men i år bjöds vi ändå på en del grejer. En udda sak var en ”panikavspärrning” av Täby centrum. Kolbjörn fortsätter debattera och ifrågasätter Christoffer Järkeborns (M) siffrorna om klotterbrott i Stockholm. Han finner dennes uppgifter både felaktiga och missvisande. Hop Louie ställer ut i Bagarmossen. Vår retroavdelning fick ovanligt mycket gillande och ogillande. Fortum bestämmer sig för att hyra ut sina elskåp till reklam. Vi uppmärksammar att bloggen Här får man har kollat in Betongföreningens webbtidning, Betong.se, för att reda ut en av saneringsbranschens mest seglivade myter; den att graffiti skulle vara skadligt för betong. Och så dyker det upp en riktig raritet, en tag av Zip. Månadens klassiker måste väl annars vara denna filmsnutt på en övernitisk polis som attackerar en kille som målar på en laglig vägg i Malmö


”…då befolkningen i Täby spenderar oroväckande stora kapital och ohälsosam tidsrymd åt konsumtion har, Panikavspärrning visats vara en nödvändig insats.”


Retro: Snyggt, smart, fult eller bara dumt?


Månadens stencil.


Caper, kort på kort.

APRIL. Den utlovade offensiven från Stockholms gatukonstnärer startar och resultatet blev bland annat detta. Galleri Fotfolket låter höra om sig för första gången. Deras briljanta idé går ut på att skapa ett galleri som ”bara ska kunna ses i det offentliga rummet, på gator, torg, internet och i parker.” Inledningsvis består det av tre lådor, varje låda ska bäras av en människa som rör sig runt i Stockholm. Vi pratar med initiativtagaren Sanna-Lisa Gesang-Gottowt. En bunt av Sveriges gatukonstnärer ställer, under namnet ”Sverige-tillståndet i riket”, ut i Virserums konsthall. Och så en liten film från Ollio.


Ivar Andersen bjuder på gatukonst från Afghanistan.


Inskickat: Apstadiet, Linköping.


Månadens tag.


Inskickat: Street Art Jordanien.


Inskickat: Kalmar.

MAJ. Stickerbytet drar igång på nytt. ”Konceptet (…) är lika enkelt och smidigt som genialt. Du skickar in ett antal stickers och ett förfrankerat kuvert till en adress, en tid senare dimper det ner ett gäng andra stickers hemma hos dig.” Vi uppmärksammar utställningen Street Smart som, trots nolltolerans och annat elände, sker mitt i Stockholm under juni. Och så passar vi på att gratulera Göteborg till sin nya 90-meter långa lagliga vägg i Röda sten. Minimal Street Art hälsar på i Stockholm. Andy, en personlig favorit dyker upp på nytt. I slutet på månaden släpper Jacob Kimwall boken om nolltolerans och vi bjuder förstås på lite gratisläsning. Gänget bakom ”Här får man” lanserar en mobilapp visar vägen till lagliga väggar i Sverige; ”Graffitiväggar i Sverige”. Nu börjar även debatten om censur av Riksteaterns affischer inför Art of the streets på nytt.


Här kan du köpa Jacobs bok, och här läsa en bra kommentar från DNs Lars Epstein.


Andy vid Slussen.


Inskickat: Montreal.


Månadens elskåp.

Sanna-Lisa Gesang- Gottowt & Galleri Fotfolket
Premiär för Galleri Fotfolket.

mogul
Mogul.


Inskickat: Shai Dahan.


Ruben Wätte, känd i gatukonstkretsar men riksbekant för sina MC-västar i verket Samhällsproblem, ställer ut på Galleri Final i Malmö.

JUNI. Street Smart, med bland andra Akay, Sam3, Swoon och Peter Baranowski, öppnar på Kulturhuset. Hälsningar från Alby och Subtopia: ”Vi har nu en möjlighet att bygga en vägg längs tunnelbanenätet. Planen är att väggen ska bli 30-40 meter i ett första stadium för att senare kunna byggas ut.” Sundsvalls Museum öppnar ”Det här är inte konst” med graffiti-och gatukonstnärer  från Sverige. Kolbjörn ger sig in i en debatt om vad som ”gynnar” nolltolerans eller inte. Och så kollar vi in klipp från Graffitiskolan i Uppsala 1991 där rektor Pärra ”Ruskig” Andreasson berättar om teknik och historia.


ELMO i Sundsvall.


Inskickat: Herr Nilson.

unik
Månadens tag.


I juni börjar graffbussen rulla. Idén kommer från Graffitifrämjandet,  Galleri Fotfolket och Rättbuss. Här från premiären under Liljeholmsbron.


Benke semestrar på Mallis.


Inskickat: Melbourne.

Fortsättning följer.