En annan tid – Rapporter från konstlivet i New York (1983)

Nästa klipp som upphittats handlar om graffiti i New York och är döpt ”Rapporter från konstlivet i New York – om graffitikonstnärer 1983”. Exakt när det sändes är lite oklart, men 1983 känns ju som en bra gissning, alltså innan graffitin  som konstform kan sägas ha slagit igenom i Sverige. Som tidsdokument är det en fantastisk lyssning för den graffitiintresserade eller bara är en smula konsthistoriskt lagd. Oklart vem som gjort reportaget, så om någon känner igen rösten, kommentera eller kontakta gärna oss.

Bland alla de konstnärer som nämns i programmet finns Keith Harring, Jean-Michel Basquiat, Futura 2000 och Dondi White. Medverkar gör också Lars Nittve (då konstkritiker på SvD, sedermera bland annat chef för Moderna Museet) som framför viss kritik mot graffitins intåg på gallerierna.

Programmet inleds med en beskrivning av tunnelbanevagnarna i New York,

”Vid leveransen ser dom nog så futuristiska och eleganta ut kan man tänka sig. Men i praktiken är dom aldrig nya. I praktiken ser dom redan efter ett par dagar alldeles invaderade ut. Dom ser ut som en hord kloakråtter bott i dom över natt. Dom är en utmaning mot all normal anständighet och allt vad en välreglerad kollektivtrafik heter. Och det beror på att det är klottrarna som varit framme. Dom är nedklottrade nämligen dom här vagnarna, på ett sätt som stackars SL inte i sin vildaste fantasi skulle kunna föreställa sig. Varenda kvadratcentimeter är täckt med svart spritpenna och sprayfärg, rått och fult och hänsynslöst.”

Stort tack till ”A” som delat med sig av klippen, tidigare upphittade klipp har handlat om klottrande ungdomar i Hjulsta 1986 och en diskussion om toalettklotter och graffiti 1984.
Sitter du på likande material – hör gärna av dig!