Turné utan politisk dimension

wof

Riksteatern har lagt ner graffitikonventet Art of the Streets men arrangerar en minimalistisk fortsättning i augusti när de ger sig ut på turné till lagliga väggar i Sverige. Debatten lär dock gå förlorad den här gången.

Walls of Fame heter Riksteaterns så kallade hyllningsturné till den öppna väggen. Tillsammans med tre internationellt erkända graffitikonstnärer – MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige) – kommer Riksteatern att besöka fem utvalda svenska kommuner som alla erbjuder sina invånare öppna väggar att uttrycka sig fritt på, skriver Riksteatern i ett pressmeddelande.

– Walls of Fame är Riksteaterns stora hyllning till de svenska kommuner som anser att graffiti har en självklar plats i den urbana kulturen. Genom att erbjuda öppna väggar för sina medborgare att uttrycka sig på, väljer bland annat Karlstad den demokratiska vägen istället för att lägga locket på. Med Walls of Fame vill vi hylla städernas initiativ genom att skicka några av världens bästa konstnärer och skapa ett skönt häng som alla får vara med på, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.

Varje stopp innebär en heldag i respektive kommun med livemålning på den öppna väggen av de tre konstnärerna. Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet finns på plats och håller i bland annat korvgrillning.

Walls of Fame är ett betydligt mindre arrangemang än Art of the Streets och handlar uppenbart i huvudsak om att skicka en signal till städerna att deras toleranta politik är uppskattad och ger dem besök av graffitistjärnor. Förmodligen är förhoppningen också att gesten ska signalera att städer utan lagliga väggar går miste om konstnärsbesök.

Graffitimålare, kända som okända, är dock ofta vana resenärer som målar på orter de besöker. Flera av landets lagliga väggar besöks redan av storheter med jämna mellanrum. Skillnaden när det kallas för turné är att ortsborna görs uppmärksamma på besöket och får ett smakprov på hur väggarna kan användas som bäst.

Att det handlar om ett kraftigt nedbantat Art of the Streets som helt saknar en tydlig politisk dimension går dock inte att komma ifrån. Styrkan med Art of the Streets var inte minst politisk: kopplingen mellan föreläsningar, debatt och konst, liksom att besökarna konkret involverades i skapandet. Konfliktytan som blottades när avsaknaden av lagliga väggar uppmärksammades i och med Art of the Streets saknas också helt. Någon debatt, lokal eller på riksnivå, lär det inte blir frågan om under Walls of Fame. Arrangemanget ligger snarare närmre traditionell scenkonst och kommer troligen inte att få några direkt konsekvenser.

Att ett arrangemang som arbetar med konst på gatan så konsekvent favoriserar uteslutande en konstform, graffiti, är också lite tråkigt. Med ett nästan förpliktigande namn som Art of the Streets var frånvaron av gatukonst högst påtaglig. Under namnet Walls of Fame är det mindre så, men en smula mer kreativitet i urvalet hade inte skadat – även om några av de bästa graffitikonstnärerna i Europa medverkar. Det går ju att göra annat än traditionell graffiti på en laglig vägg.

Turnén besöker Karlstad den 4 augusti. Övriga orter tillkännages inom kort.