Att hata är ingen konst

S5030711

Malmöbon Dan Park, som kallar sig gatukonstnär, är i blåsväder igen. Dan Park har tidigare dömts för hets mot folkgrupp för sina rasistiska affischer. Den här gången har han förvanskat Vänsterpartiets budskap och fått Moderaterna att tro att V är avsändare.

Vänsterpartiet protesterar under Eurovision Song Contest, som arrangeras i Malmö i år, mot Israels medverkan. De kräver att Israel ska följa folkrätten och FN-resolutioner och att ockupationen av de palestinska områdena ska upphöra, men har varit tydliga med att protesten enbart gäller ockupationspolitiken och att de tar avstånd från antisemitism.

Häromdagen dök affischer upp på elskåp med Malmö kulturnämnds ordförande Daniel Sestrajcic (V) omgiven av texten ”burn Israel burn” och ”Jews are none”, travesterande ESC-sloganen ”we are one”.

Moderaten Carl-Axel Roslund anklagar nu Sestrajcic för judehat i en så kallad enkel fråga, rapporterar Sydsvenskan.

”Vid en promenad genom Malmö, helt smyckad och präglad av Eurovision finner man klistermärken uppsatta föreställande en parafras på Eurovisions offentliga logga – fjärilen med texten ’We are one’, nu i stället i form av en vidrig fjäril med texten ’Jews are none’ och ’Burn Israel’. Fjärilens huvud pryds av Daniel Sestrajcics nuna,” skriver Roslund bland annat.

Nu vill Roslund veta om det är förenligt med Sestrajcics roll ”som Kulturnämndens ordförande i Malmö att spä på den negativa och judefientliga bild av Malmö”.

Problemet är bara att affischen inte kommer från Vänsterpartiet utan, som lätt kunde gissas, från Dan Park. Park har de senaste åren gjort allt fler av sina klipp- och klistraaffischer huvudsakligen med rasistiska motiv och är även aktiv på Twitter, där han nästan uteslutande skriver rasistiska tweets, ofta flera gånger om dagen.

Dan Park kallar sig själv för gatukonstnär och benämns även ofta så i media. Men att återkommande ge uttryck för hat har, även om man använt sax och klister och satt upp skräpet på stan, knappast något konstnärligt värde. Rasister är rasister – även de med klister.

Daniel Sestrajcic anser att det är ett lågvattenmärke av moderaterna att anklaga vänstern för judehat. Han kommer att polisanmäla både Moderaterna och affischerna för förtal.