ROA i Örebro

Det är inte ofta större saker här uppe i det lilla landet i norr, men ibland får man släppa det man har i händerna och ge sig iväg. I söndagskväll fick jag ett telefonsamtal från Örebro som skvallrade om att ROA ”är och målar en vägg i stan”.

_MG_0816

Fanns då inte många andra val (hihi) för en att göra då än att boka tågbiljetter på studs och dra till Närke.

_MG_0830

ROA som besökt, och målat över hela världen, är i princip på ständigt resande fot. Enda världsdelen han inte ännu besökt är Antarktis, i övrigt har han varit och målat i länder som Vietnam, Kambodja, Mexiko, USA, Danmark, Norge, Sydafrika, Australien, England, Tyskland och såklart Belgien där han kommer i från.

_MG_0836

Förra året var han första gången i Sverige och ställde ut i Stockholm. På grund av den rådande nolltoleransen i huvudstaden så blev det nixpix till att måla någon vägg där och då. Istället blev han som första gatukonstnär inbjuden till att måla en av väggarna ute vid Subtopia i Alby, något som vi tack vare goda vänner kunde hjälpa till att förmedla kontakt till och också dokumenterade.

_MG_0849

Örebro kommun har en likarådande inställning till graffiti, senast i mars stoppade kommunen en öppen graffitivägg som ett galleri ordnat.

_MG_0854

Därför är det lite förvånande att man som kommun i samband med ens egen stora konstutställning, OpenArt, upplåter en vägg till en av de större gatukonstnärerna världen har att erbjuda just nu. Men det är väl skillnad på att låta lokala konstnärer skvätta färg än att betala utomstående att göra detsamma.

_MG_0824

Hursomhelst var det kul att återse ROA och prata lite med honom igen om både det ena och det andra.

_MG_0862

Han är ju känd för att måla allehanda djur – oftast däggdjur och fåglar, med hår och fjädrar, i olika delar av förfall. En av hans kännetecken är ju inte bara de extremt stora målningar han gör, utan också de fina linjerna som utgör de olika detaljerna i hans målningar. I det här fallet ville han variera sig och inte måla något hårigt djur utan något lite mindre detaljrikt, även om han enligt egen utsago lätt under en dag skulle kunna måla hår på den här narvalen om den nu hade varit hårig från början.

_MG_0899

Den här målningen fick han tre dagar på sig att göra – och att uppskatta hur lång tid det tar att måla en vägg är något han har blivit ganska bra på. Det är först när en målning tar mer än 6-7 dagar att göra som han först blir ordentligt less på det han gör.

_MG_0911

Annars kan han lätt stå och måla ganska många timmar per dag, i måndags när jag hälsade på stod han från tidig förmiddag till sent på kvällen, med bara några få pauser för kaffe och mat.

IMG_0937

Övriga tider var det upp och ner i skyliften med rollers och sprayburkar.

IMG_0956

Ofta målar ROA något djur med lite mer lokal förankring, men han har nu mer och mer börjat frångå den strategin till fördel att få måla något mer han har lust med. I det här fallet blev det en narval – ett däggdjur som lever i norra ishavet, ganska långt från Sverige. Han funderade ganska länge på vad han skulle göra med valens kännetecknande huggtand – om den skulle vara avbruten och instucken i dess buk, eller om han skulle hitta på något annat. Men som man kan se här på slutresultatet blev det en lite mer naturlig hållning på tanden.

tokyo_roa_done

…igår avslutade han arbetet med denna vägg och det här blev då resultatet av tre dagars målning.
ROA har nu lämnat landet, på vidare färd till Montreal, Kanada.

Vill du se mer hans arbeten, kolla in Unurth.

Text: Magnus
Foto: Magnus & Tokyo