Gatukonstvecka i Härnösand

härnö2

Nästa söndag inleds en intensiv vecka i Härnösand med allt möjligt gatukonstrelaterat. Bakom det ambitiösa programmet ligger Alveola Ämting, Patrik Holmberg och Zara Molin från Graffitifrämjandet i Härnösand och Härnösands Fria Kulturförening.

Gatukonst.se ställde några frågor till Alveola Ämting.

Varför en gatukonstvecka i Härnösand?

– Allt började med att vi var några stycken som ville se en öppen vägg i Härnösand där vem som helst skulle få måla. När det inte gick att driva igenom bestämde vi oss för att kontakta Graffitifrämjandet för att få tips på nya vägar att gå. Sedan bildade vi en lokalavdelning av GF, och bestämde oss för att arrangera den här veckan för att visa att intresset för gatukonst och graffiti är stort och att det finns behov av öppna ytor i staden.

gfharnosandPatrik Holmberg, Alveola Ämting, Zara Molin. →

Gatukonst är alltså en politisk aktuell fråga i Härnösand idag?

– Absolut! Frågan om vem som äger det offentliga rummet är högst politisk.

Finns det mycket gatukonst i Härnösand?

– Det finns det verkligen, men konsten är väldigt anonym och vi har inte direkt några konstnärer som har gått ut med namn. Jag skulle säga att vi har en rik flora av gatukonst i form av stenciler, posters och små installationer, men tyvärr inte särskilt mycket graffiti. Det finns dock vissa undanskymda ställen där det går att hitta en och annan piece, och då och då dyker det upp tags på stan. I allmänhet skulle jag ändå vilja se en än mer levande gatukonstscen i Härnösand.

Vad ska en besökare inte missa under gatukonstveckan?

– Besökaren får för allt i världen inte missa Carolina Falkholts livemåleri på lördagen. Hon kommer att måla en vägg som är 16 meter hög, centralt i Härnösand. Det är den punkten som vi har fått jobba hårdast med att göra möjlig i programmet, men också den som vi är mest stolta över. Banksy-utställningen och föreläsningarna med Tobias Barenthin Lindblad och Hugo Röjgård skulle jag också vilja säga att folk inte får missa. Och alla borde ta chansen att skapa själva under någon av våra workshops.

Hur ser framtiden ut för gatukonsten i Härnösand, tror du?

– Jag tror att den här veckan kommer att bli en ordentlig skjuts framåt för gatukonsten. Vi har redan märkt att intresset är enormt, alla pratar om det här! Vår stora förhoppning är förstås att vi ska lyckas påverka opinionen så att vi kan ta upp diskussionen om en öppen vägg med politikerna igen.

Läs hela programmet och få mer information på Facebookeventet.

Nedan några foton från Graffitifrämjandet på Härnösandsk gatukonst.

tomten