Oppositionen lovar väggar

Igår debatterade Stockholms kommunfullmäktige nolltoleransen mot graffiti i staden. Madeleine Sjöstedt fick försvara sig mot en samlad opposition. Miljöpartiets Mats Berlund, Vänsterpartiets Ann Mari Engel och Socialdemokraternas Salar Rashid var alla så tydliga och gick så hårt fram att det nu bör gå att se lagliga väggar och reviderad eller slopad klotterpolicy som skarpa vallöften inför 2014.

kihDet var när det kommunala programmet Kultur i ögonhöjd debatterades med anledning av att det revideras, som klotterpolicyn kom på tal. Oppositionen ville veta hur ungdomars rätt att själva bestämma över hur de vill uttrycka sig rimmar med klotterpolicyn, som förbjuder graffiti.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) försvarade sig med att något motstånd mot graffiti som konstform inte finns, utan det är var den utförs som spelar roll. Argumentet har hörts förr: eftersom andra konstformer målas på duk får graffiti också målas på duk och inte på kommunala ytor.

Men graffiti är en ung, urban kulturell företeelse som i en jämförelse kanske har mer gemensamt med skejt än med olja på duk. Och skejtparker har Stockholm sedan ganska många år inga större problem med att både bygga och underhålla. En laglig graffitivägg kostar dessutom knappt någonting i jämförelse med en skejtpark.

Det hade varit komiskt om stadshusmajoriteten hade krävt att skejtande får ske i hemmet eller den egna trädgården. Att måla graffiti på en plywood i den eventuella trädgården hemma istället för på en anlagd vägg i stan är fullt jämförbart med att vara hänvisad till att skejta på föräldrarnas gräsmatta istället för i en anlagd betongpark.

Oppositionen påpekade också att Madeleine Sjöstedt faktiskt stängt ner kulturskolans graffitikurser som nytillträtt borgarråd 2006, när hon hävdade att hon hoppas att kulturskolan undervisar i det mesta, inklusive graffiti. Sjöstedts uttalande är historierevisionism mot bättre vetande eftersom stängningen finns lättillgänglig i sökbara artiklar på nätet.

Men det är också en helt ny signal till kulturskolorna: ni kan öppna graffitikurser redan igår. Seså, iväg och handla sprayfärg nu. Ingen kommer att stoppa er.

Lyssna på debatten

Följ den här länken, spela videon och spola fram till 286:e minuten.

Stora bilden: P-huset Anna i Malmö som har lagliga graffitiväggar.