Helsingborgsvägg öppnar

Helsingborg får sin graffitivägg – men du kommer inte att få måla på den. I morgon invigs en urvattnad variant av den ursprungliga tanken, som säkert ändå blir ett dekorativt inslag i närmiljön.

När diskussionen kring väggen, som vi tidigare rapporterat om, hettade till ändrades konceptet för väggen. Från idén om en öppen, laglig graffitivägg till en så kallad konstvägg, som förnyas med jämna mellanrum i projektform. Nu kan Helsingborgshem meddela att väggen invigs i morgon, om vädret tillåter.

– Vi tycker att konst är ett viktigt och positivt inslag för att levandegöra våra stadsdelar. Tidigare har vi arrangerat ett konstprojekt på Bryggaregatans studenthem och vi ser det här som en naturlig fortsättning på satsningen på unga konstnärer, säger Kristin Nilsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem i ett pressmeddelande.

Konstnärerna Tim Nedrup, Andreas Enelind och Jimmy Skize premiärmålar väggen i morgon klockan 10–15. Vid regn skjuts invigningen fram.

– Vi vill att innehållet ska vara föränderligt och fungera som en kreativ mötesplats för unga konstnärer. Till våren planerar vi tillsammans med konstnärerna för nya arrangemang som kan involvera barn och ungdomar och även samarbeten med andra graffitikonstnärer i staden, säger Mikaela Andersson, boendeutvecklare på Helsingborgshem.

Hur formerna för detta ska se ut planeras under vintern. Under tiden kan besökare till väggen titta på premiärmålningen, men får inte måla själva. En rejält urvattnad version av ursprungsförslaget alltså, som inte löser frågan om var Helsingborgs graffitimålare ska kunna måla lagligt utomhus men som kanske ändå normaliserar graffiti som en del av det offentliga rummet.

Foto: LawPrieR.