Två graffitiutställningar öppnar i helgen

På lördag öppnar två graffitirelaterade utställningar i Göteborg respektive Norrköping.

I Göteborg ställer Carolina Falkholt ut på Galleri Nils Åberg under rubriken Min jävla fitta.

”Falkholt undersöker sitt egna estetiska uttryck såväl som graffitins sociala möjligheter i mellanrummet mellan graffiti som subkultur och graffiti som samtida konstnärligt uttryck. Ofta arbetar hon monumentalt, platsspecifikt och improviserat. Hennes arbetsprocess på plats är furiös och exakt. Formellt möter det färgsprakande sfumato-likande bakgrunderna hennes signifikanta linjeteckning. Motiven har semiotiska inslag av kroppskaraktär som ögon, fittor eller handgester,” skriver galleriet i sitt pressmeddelande.

Vernissage på lördag klockan 11 och utställningen pågår till och med den 7 december. Utställningen har en trailer:

.

megafon

I Norrköping har Arbetets museum en utställning med anledning av stadens toleranta inställning till graffiti under rubriken Megafon. Utställningen beskrivs som:

”ett öppet fönster mot Norrköping, där unga får måla graffiti helt lagligt med stöd av kommunen. Besökaren bjuds på flera personliga berättelser från såväl graffitimålare som kommuntjänstemän. Via en karta leds besökaren vidare ut i staden för att själv söka upp målningar och uttryck som gjorts de senaste två decennierna. Norrköping har aldrig haft nolltolerans för graffiti och klotter, tvärtom har en kommunalt stödd graffitskola fångat upp personer som brinner för att måla. Verksamheten har setts som en del av ett levande kultur- och fritidsliv,” står det i pressmeddelandet.

Konstnärerna Anya Blom, Conny Johansson, Thomas Berger och Emma Simu (siluetterna) medverkar på utställningen.

Vernissage på lördag klockan 14 och utställningen pågår till och med den 24 mars.