Laglig vägg på plattan ikväll

Stella Pilback pluggar sista året på formprogrammet på Beckmans Designhögskola i Stockholm. Ikväll drar hon iväg med en publik klottervägg till Sergels torg mitt i stan.

Under veckorna 45-51 jobbar trean på Beckmans formlinje med temat Yin och Yang i syfte att utveckla och ta fram en prototyp på en möbel som skall ställas ut i Green Room på möbelmässan. I sin projektbeskrivning skriver Stella Pilback:

Om det offentliga rummet vore allas skulle vem som helst ha rätt att förändra det hur som helst; äger du något är det ditt att behandla efter egen vilja. Om det däremot vore ingens skulle ingen ha rätt att påverka det alls; är något inte ditt har du inte heller rätt att förändra det. Återkoppling till Yin och Yang – “allas” respektive “ingens”, två ytterligheter som är beroende av varandra för att existera som begrepp.

Under en dag kommer en stor rullande tavla kommer att vandra till Plattan/Sergels torg en plats som förknippas med yttrandefrihet. Där kommer den stanna för alla att måla på och uttrycka sig på. Det spelar egentligen ingen roll vad den fylls med. Huvudsaken är att tavlan blir full av färg från alla möjliga människor som rör sig på gatan. Jag kommer att tillhandahålla färg för att under- lätta för intresserade. Dagen kommer att dokumenteras. Tavlan kommer att tas till vara på och byggas om till möbel.

Ikväll klockan 18 kommer hennes rullande och öppna tavla till Sergels torg. En unik chans att måla eller klottra i centrala Stockholm, alltså – och ett spännande konstnärligt projekt i sin helhet. Alla är välkomna mellan ca 18 och 19:30.

Tillfällig belamring av allmän plats med en vagn kräver generellt inget tillstånd, vilket möjliggör projektet trots Stockholms stads klotterpolicy.

Facebookevent finns.

Illustration: Stella Pilback.