När statistiken slår fel

Som Gatukonst.se tidigare har rapporterat minskade antalet skadegörelsefall under 2012 i Stockholm med hela 40% för att sedan återgå till normalnivån under 2013. Nu medger SL att det åtminstone delvis kan bero på att de har låtit bli att sanera.

En sanerad målning är en anmäld målning. Och tydligen lät SL bli att sanera mycket under 2012. Detta är sannolikt den största förklaringen till att statistiken fick en sådan abrupt vågdal. Enligt en artikeln i Dagens Nyheter i februari ökar mycket riktigt klotteranmälningarna igen – men det beror på SL:s strategi:

Men en del av ökningen beror troligen på att det blev ett uppehåll i SL:s anmälningsrutiner under 2012, enligt Lisa Rasmusson:

– Klotter är ett sådant brott som anmäls när det upptäcks, inte när det begås. Vi tror därför att en del är efteranmält, säger hon.

Etiketter: , ,