Bröderna Banksy

Det var nån på twitter som undrade om vi var på plats idag när det var sagt att Banksy skulle hitta på något på Hudiksvallsgatan mellan klockan 13 och 15.

Givetvis var vi det.

_MG_3759

Vid trettontiden på söndagen samlades några hundratal personer vid Hudiksvallsgatan i Vasastan, detta efter att det tidigare annonserats att den hyfsat kände gatukonstnären Banksy skulle hitta på något där och då. Nästan prick klockan 13 kom en mörkklädd maskerad man förbi gatan och lät en visselpipa ljuda och folk, likt råttorna, och sedermera också människorna i berättelsen om Råttfångaren i Hameln, följde vackert efter.

Tänker inte hymla med att jag var hyfsat nyfiken på vad som skulle ske, men samtidigt vore det samtidigt nåt slags tjänstefel av mig att inte vara på plats.

_MG_3774

Efter en stunds kortare vandring medelst klättring, hasning och trängsel kom man fram till ett av de gamla magasinen vid Norrtullsgatan där man, om man ville trängas än mer med folk, kunde gå in.

_MG_3783

Stundvis undrade i alla fall jag om det var värt det, hela grejen blev väldigt väldokumenterad och jag tror faktiskt ingen tidigare konsthändelse på svensk mark blivit så instagramad, facebookad och följt av även vanliga journalister.

Väl inne i huset så fick man veta att ”This is the place” genom en stor text på det första rummets vägg. I nästa rum fick man se ett par skakiga ben som verkade dråsat igenom taket.

_MG_3802

_MG_3786

I andra rum fanns det lite annat olika.

_MG_3792

_MG_3826

I det mörkaste rummet hittade man små burar med teddybjörnar klädda likt fångar i Guantanamo Bay-lägret.

_MG_3831

Många spekulerade om det var Banksy själv varit i stan och uppfört allting, men de mest intensiva teorierna kretsade snarare kring att det var de svenska gatukonstlegenderna Akay och Klister-Peter som låg bakom alltihop, med eller utan Banksys tillåtelse. För de som inte känner till dem tidigare så har de bland annat gått under namnet Bröderna Barsky – därav rubriken till denna lilla artikel.
Själv är jag inte längre så särskilt nyfiken på vem som gör vad utan snarare intresserad av att det faktiskt görs saker.

_MG_3833

Oavsett vem, vad, när, var och hur som uppfört allt så tyckte tydligen vissa att det var fritt fram att ta för sig av konstverken och plocka med sig dem på väg ut.

Fattigt och osolidariskt tycker jag – men det är väl lite det samhälle vi har idag. Folk korpar åt sig och tror de bli lite rikare, lite häftigare på att beröva andra på upplevelser och möjligheter. Kontakta gärna oss om ni ser sakerna läggas upp för auktion nånstans..

snatta

 (och jodå grabben, jag har fler bilder på dig..)

_MG_3837

I övrigt tycker jag att det var en ganska trevlig och sansad tillställning. Inte alltför hetsigt första halvtimmen även om folks idoga dokumenterande av hela tillställningen gjorde att det ibland blev lite väl tillproppat emellanåt.

_MG_3840

Efter ett tag ökade trycket och jag har hört från flera håll att det blev närmare en halvtimmas köande innan man kunde få komma in, så jag är ganska glad över att jag kom in ganska tidigt, när det mesta var hyfsat orört.

_MG_3857

Trots stor hajp kring det hela och del jobbig trängsel tycker jag att det var en ganska kul tilldragelse och jag ser gärna mer av denna sortens begivenheter runt om i staden. Konstaterar lite lakoniskt hela tilldragelsen i sig nog var konsten snarare än utställningen i sig, och en stor bedrift att man på väldigt kort tid kan få folk med sig ut i vårsolen för en promenad för att se lite kul och gratis konst på stan – som man själv kan vara en del av.

_MG_3872

Huruvida Banksy har något som helst med den här saken att göra kommer säkert att diskuteras i lång tid framöver. Själv är jag, som skrivits, en smula skeptisk. Det jag kan konstatera efter i dag är att vi råttor finns, frodas och fortsätter trots diverse nederlag,  och att vi inte kommer kunna utrotas på länge trots nolltoleranser och liberal roffarmentalitet.

Ses på gatorna!