Klotterpartiet ställer (inte) upp i valet

APRILSKÄMT. Ok, vi erkänner. Det finns inget klotterparti, åtminstone inget som vi känner till. Partiledaren Hans Omej-Finns, eller med en annan indelning av bokstäverna, ”han som ej finns”, finns alltså inte. Inte heller Moderaternas Inge Nide, eller ”ingen idé”, existerar.

Däremot existerar en klotterpolicy som i sin nuvarande form fyller sju år, trots att den vid en läsning lika gärna kunde ha varit ett aprilskämt. Godtyckliga samband sluts, felaktiga påståenden som saknar grund görs.

Inför valet i höst har fyra av kommunfullmäktiges partier ställt sig bakom att klotterpolicyn ska avskaffas eller skrivas om. Har ”ditt” parti ännu inte ändrat sig är det dags att börja ställa krav om du håller med om att klotterpolicyn i sin nuvarande form måste bort.

Hoppas ni har hunnit kolla in Klotterpartiets hemsida som, med en liten förklarande text om aprilskämtet, kommer att ligga kvar ett tag till.

Så här såg artikeln ut i morse:

 

POLITIK. Klotterpolicyn blir valfråga på allvar i Stockholm när nybildade Klotterpartiet ger sig in i den kommunala debatten. Enfrågepartiet ska driva ett totalt avskaffande av klotterpolicyn, men har de någon chans?
Nyligen lanserade partiet sin hemsida, klotterpartiet.se. Gatukonst.se fick den första intervjun med partiordföranden Hans Omej-Finns, tidigare känd som medarbetare i en av Stockholms affärer som säljer sprejfärg.

Har inte folk tröttnat på enfrågepartier?

– Nej, jag tror inte det. Jag håller med om att det poppar upp partier till höger och vänster, mest till höger kanske, men de driver sällan något som engagerar folk. Klotterpolicyn lägger effektivt locket på en stor ungdomskultur, det tror vi att många tycker är fel, säger Hans Omej-Finns, ordförande i Klotterpartiet till Gatukonst.se.

Hur ska ni nå ut till väljarna?

– Vi kommer att använda stadens väggar och sprejfärg, vilket vi tycker passar vår fråga. Stockholmarna kommer inom kort att se ”rösta på klotterpartiet” skrivet över hela stan.

Kommer inte folk bara bli förbannade på er?

– Det är viktigt att äganderätten inte blir en norm som aldrig får ifrågasättas. Och vi tror att våra väljare inte har något emot att staden får lite mer färg. Naturligtvis kommer vi att försöka göra de flesta målningar så snyggt vi kan.

Men ni kommer att dra på er höga skadeståndskrav.

– Teoretiskt, ja. Men vi har snabba valarbetare som är bra på att komma undan. Erfarna tågmålare, till exempel. Vi söker också fler valarbetare nu.

Det här låter mycket kontroversiellt.

– Tycker du? Jag har alltid tyckt att Gatukonst.se är lite mjäkiga inför olaglig graffiti, men det kommer du väl knappast skriva i artikeln att jag har sagt. Hur som helst är det ju upp till var och en vad man tycker. Jag tror att vi har en god chans att uppnå vågmästarställning i fullmäktige.

På sikt satsar Klotterpartiet på att komma in i Riksdagen och kommer då att vilja driva frågan om lagliga väggar i varje svensk stad. Mer information om det nybildade partiet finns på klotterpartiet.se.

Stockholmsmoderaterna har klotterpolicyn som lokal prestigefråga. De vill inte ställa upp på en intervju med anledning av Klotterpartiet men hälsar genom sin tillförordnade pressekreterare Inge Nide att de tycker att partiet ”låter som rena tramset och inte har någon chans. Stockholmarna står bakom klotterpolicyn.”

Etiketter: