Graffitifrämjandet kraftsamlar

VAL 2014. Intresseföreningen Graffitifrämjandet kraftsamlar inför valet och har tillsatt en ny styrelse med namnkunniga personer från såväl konst som politik. Folkvalda från både Vänsterpartiet och Centerpartiet finns med i styrelsen.

Graffitifrämjandet har haft årsmöte och valt en ny styrelse. Eftersom det är supervalår ska föreningen fokusera på politik, vilket också återspeglar sig i styrelsens sammansättning med inte mindre än två aktiva politiker. Från Vänsterpartiet återfinns Rossana Dinamarca, riksdagsledamot sedan tolv år, med många engagemang i graffiti. Centerpartiet i Stockholm representeras av Fredrik Lindstål som utmärkt sig genom sitt tydliga motstånd mot nolltoleransen.

– Min första motion när jag kom in i riksdagen för tolv år sedan handlade om graffiti. Jag skrev den tillsammans med Tobias Barenthin Lindblad som också valdes in i styrelsen. Det känns roligt att nu mer fokuserat få arbeta med graffiti. Vänsterpartiet har också graffiti som en av tre kulturfrågor i valet, säger Rossana Dinamarca.

– Jag ser fram emot att aktivt arbeta för en total omskrivning av Stockholm stads nolltolerans och verka för graffitins och gatukonstens självklara plats i det offentliga rummet och som ett naturligt och drivande element inom samtidskonsten, säger Fredrik Lindstål Centerpartiet i Stockholm.

Hugo Röjgård var med när föreningen startade och har nu åter blivit ordförande. Föreningen har många projekt planerade, bland annat ett evenemang där unga tjejer får prova på graffiti. Graffiti är trots allt fortfarande en ganska mansdominerad kulturyttring. Därför vill föreningen nå nya utövare. Där är unga tjejer prioriterade.

Den senaste tiden har intresset för graffiti ökat och med det har synen på konstformen förändrats. Konstnärernas Riksorganisations (KRO) förra verksamhetsledare Hanna Isaksson är ett annat tillskott till föreningen, som ger ny förankring i en del av konst och kulturvärlden som föreningen inte haft så mycket samröre med tidigare.

– Graffiti är inte längre en subgenre, utan i högsta grad ett av de etablerade konstuttryck som finns idag. Med min bakgrund i den traditionella konstvärlden hoppas jag bidra till att stärka graffiti och arbeta för att ge den samma rätt som annan konst, säger Hanna Isaksson, före detta verksamhetsledare för KRO.

Konstnärernas Riksorganisation, där graffitimålare också skulle kunna organisera sig har ännu inte tagit ställning till om de är motståndare till nolltoleransen i Stockholm. Möjligen kan den nya styrelsen ha påverkan på graffitiskeptiker i flera läger.

– Graffitimålare är inte sextonåringar man bara kan köra över längre, säger Rossana Dinamarca.