Tolerant dimridå i valrörelsen

VAL 2014. Idag ska graffitikonstnären Anthony Mills måla live på Sergels torg i Stockholm. Det är en syn som inte har varit möjlig på många år eftersom plats inte upplåts för graffitimålning inom kommungränsen med hänvisning till klotterpolicyn.

Rebellerna bakom arrangemanget är Centerpartiet i Stockholms stad. Sannolikt har de inte sökt tillstånd, i vilket fall som helst har sådana tillstånd nekats dem som tidigare har sökt. Centerpartiet hävdar att de utmanar klotterpolicyn, vilket går i linje med att de egentligen är emot hur den har tolkats sedan den skärptes av Mikael Söderlund (M), Madeleine Sjöstedt  (FP) med flera efter valet 2006.

Problemet är bara det lilla ordet egentligen. För Centerpartiet har, även om de inte var med och införde skärpningen av klotterpolicyn, suttit i den politiska majoritet som har försvarat den i fyra år nu. Sedan Socialdemokraterna tydligt tog ställning för rätten att utöva laglig graffiti i samband med Art of the Streets 2011 har en tydlig majoritet för ett avskaffande eller en förändring av klotterpolicyn funnits i kommunfullmäktige. Men Centerpartiet har förhalat detta; varit med och bordlagt förslag på lättnader istället för att rösta för dem.

För den övriga majoriteten, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, har det gått prestige i frågan om klotterpolicyn. De kommer inte att vara beredda att avskaffa den efter valet om de vinner. Graffitifrågan må debatteras högljutt, men i relation till andra politikområden ses den oftast som obetydlig.

Centerpartiets vallöften klingar därför falskt. De kommer inte att sätta sig i en vänsterorienterad majoritet för att få till lagliga graffitiväggar i Stockholm efter valet. Moderaterna kommer inte att gå med på någon förändring. Därför kommer de att tvingas släppa frågan om de inte vill splittra en eventuellt omvald borgerlig allians. Partiets tolerans mot graffiti må vara ärlig, men de kommer inte att kunna driva igenom den inom alliansen. Därför blir det mest ett falskt utspel i valrörelsen.

Klockan 13 idag finns hursomhelst möjlighet att se graffiti målas på Sergels torg. Gå dit om du kan – det kan vara den enda chansen under de kommande fyra åren.