Aten: Nolltoleransens motsats

Fritt fram för gatukonstnärer i den grekiska huvudstaden. Fria Tidningars kulturredaktör Kristian Borg rapporterar exklusivt för Gatukonst.se.

För den konstintresserade är Aten ett enda stort galleri, troligen i ännu högre grad nu under krisen än innan. Första dagen betar jag av de gamla grekernas, romarnas och turkarnas avtryck i stan för att ägna resten av tiden åt modernare kvarlämningar. Tags, throwups, pieces, stenciler, affischer, figurer, muralmålningar och rent klotter behöver man inte leta länge efter. Kontrasterna är slående. Intill lämningarna efter den antika agoran ligger ett tågspår med tillhörande graffitispäckad vägg.

Bild ovan: Förbipasserande greker stannar till och pratar
glatt med gatukonstnärer som jobbar mitt på dan.

Alla uttryck ryms sida vid sida och för en fotosmurf är det svårt att få något annat gjort. Bara några meter till på den här gatan, bara några bilder till… Kameran räknar till 400. Andra dagen.

Den centrala shoppinggatan Ermou

Den centrala shoppinggatan Ermou.

Det finns många ytor för konstnärer av alla slag att bre ut sig på och deras spår syns överallt. På hus, bilar, fruktstånd, parkeringsplatser och inte minst butiksjalusier.

tåg 2

Ovan och nedan: Tågmålningar är vanliga – fast bara på linje 1. Aten har tre tunnelbanelinjer.
Det är bara på den gröna linjen som målningarna får sitta kvar.

tåg

– Vi lever verkligen i en guldålder nu, säger Tarta 381 som är lärare till vardags. Om du vill kan du måla varje dag hela veckan. Före lunch, efter lunch, efter middagen. När du är ute med din flickvän kan du gå iväg, måla fem minuter och sen komma tillbaka.

Jag följer honom och hans vänner på en runda i den slitna stadsdelen Metaxourghio. Efter ett par gyros är det dags. Vi går runt en halvtimme och jag tror att de vill hitta en avskild plats. Nej, bara en vägg som är tillräckligt stor för att alla fyra ska få rum och där de inte går över någon annan. Folk är överlag väldigt måna om att låta saker sitta kvar och respekt är som bekant centralt i graffitikulturen.

tarta

Tarta 381, på stegen, lägger en grund. Här jobbar han tillsammans med två
andra av Atens flitiga graffitimålare. ”Vi är streetaholics”, säger Tarta.

– Vi måste jobba alltmer på höjden, konstaterar Tarta.

Några minuter senare kommer en av killarna tillbaka med en stege från ett galleri runt hörnet där han har en utställning. Galleristen kommer ut och säger hej. De börjar måla. Klockan är halv sju på kvällen.

Är ni inte oroliga att polisen ska dyka upp?

– Nej, man kan måla fritt nästan överallt. I värsta fall blir du gripen, kvarhållen några timmar och släppt med en varning. Det händer sällan, säger Tarta.

Om någon åker fast sker det hur som helst helt godtyckligt.

– Vill polisen stoppa dig kan de förstås göra det. Men det beror oftast på din attityd. Om du springer kommer du självklart att åka fast, säger Scar One.

– Jag springer aldrig från polisen längre, säger Tarta. Du vinner alltid på att prata dig ur situationen. Jag stannar och berättar vad jag gör, det fungerar oftast.

Självklart är det inte tillåtet att måla var man vill i Aten, men det är si och så med laglydigheten i landet. Ta rökförbudet på offentliga platser som infördes 2002. Folk röker ändå överallt. Och ser man spelet mellan graffitimålare och polis som ett krig så har de förra vunnit slaget sedan länge. Förra året försökte borgmästare Giorgos Kaminis dra igång en motkampanj. Stadens anställda skulle buffa väggar och Kaminis lovade att ta bort olaglig graffiti eftersom det ”inte tolereras av majoriteten”. Svaret kom snabbt, i form av ett budskap på en vägg: ”Kaminis, inte en enda vägg kommer lämnas orörd.”

– Det var ändå inte mycket till kampanj, berättar Tarta. De rengjorde ett par väggar i en central stadsdel.

IMG_7432

Till och med fruktstånden är taggade.

IMG_7435

Antika agoran och graffiti sida vid sida.

Ryske-NAR-syns-även-på-gatan

Ryske NAR, bosatt i Thessaloniki, ställer ut på gatukonstgalleriet Sarri 12. Han syns även på gatan.

En dag ramlar jag in på gatukonstgalleriet Sarri 12 som öppnade förra året. Galleriet ligger i stadsdelen Psiri som fått hipsterstatus och blivit känt för sina många utsmyckade väggar. Just nu visas ryske NAR:s konceptuella verk, bland annat en inburad gyllene sprejburk. Men han målar också graffiti, nästa dag ser jag signaturen i storformat på en husvägg.

gatukonstgalleri

Vänster: Ett gatukonstgalleri öppnade i trendiga Psiri förra året.
Höger: Ironisk hälsning till alla fotosmurfar – mittemot gatukonstgalleriet.

Byggnaden mittemot galleriet är en gammal brandstation som rymmer några ateljéer. Nyligen målade konstnärerna utsidan.

– De frågade bara de boende och alla tyckte det var okej, berättar kvinnan som är inhoppare på galleriet och tillägger:

– Du vet, konsten brukar blomma i kristider. Så har det verkligen blivit här. Inte bara gatukonst utan alla slags konstnärliga uttryck.

IMG_7218

1UP crew från Berlin har hälsat på i Aten.

IMG_7334

Asod (lejon på arabiska) börjar måla halv sju på kvällen i stadsdelen Metaxourghio.

Tandläkaren Mapet visar ett av sina verk, en bild av Sonic Youth-albumet Goo

Tandläkaren Mapet visar ett av sina verk, en bild av Sonic Youth-albumet Goo.

Jag träffar också Mapet som egentligen är tandläkare. Vi dricker öl i anarkistområdet Exarcheia och han pekar ut några av sina verk. Ett dansande skelett, en bild från hyllade Sonic Youth-albumet Goo. Det är ett ordentligt precisionsarbete bakom Mapets stenciler. Det beror förstås på att han är duktig – men bakom detaljrikedomen finns även en unik metod.

– Jag använder tandläkarborren för att skära ut sprejmallarna. Jag har ändå inga kunder nu, säger han.

 

Kristian Borg
Kulturredaktör på Fria Tidningen

Ett längre reportage om gatukonstscenen i Aten kommer att publiceras i Fria Tidningen inom kort.

Här följer ännu fler av Kristians bilder:

IMG_7244

Ambitiös målning av Indonesienfödde atenaren WD som blivit internationellt uppmärksammad.

IMG_7281

Hyllningsmålning till antifascisten och rapparen Pavlov Fyssas (”Killah P”) som mördades av nazister i september förra året. Uppförd på Polytekniska högskolan.

IMG_7291

Inuti Polytekniska högskolan i Aten.

IMG_7316

Sonkes kvinnomotiv är synliga i stan.

IMG_7463

Svensk hälsning från Aten.

IMG_7632

Graffitin är så mainstream att den gör avtryck även i reklamen.

IMG_7637

Antifascistisk gatukonst och klotter är mycket vanligt. Här i anarkistenklaven Exarcheia.

IMG_7676

Scar One har experimenterat med olika uttryck men alltid med graffen som bas, vilket man ser i dessa characters. ”De gjordes till en gatukonstfestival men arrangören ville inte ha med dem, han tyckte att de var för mycket graffiti…”

Ytterligare ett antal foton, utan kommentarer:

IMG_7213

IMG_7313

IMG_7318

IMG_7320

IMG_7396

IMG_7470

IMG_7474

IMG_7483

IMG_7486

IMG_7491

IMG_7504

IMG_7512

IMG_7543

IMG_7652

IMG_7653

IMG_7655

IMG_7674

IMG_7728