Graffiti i Lappland

Gatukonst.se rapporterar från Rovaniemi i finska Lappland. Sedan flera decennier har Rovaniemi i finska Lappland en 500 meter lång öppen graffitivägg. Det är osäkert om den kommer att finnas kvar när området ska bebyggas med bostäder.

I finska Lappland ligger Rovaniemi, internationellt kanske mest känt för att jultomten bor här.  Staden ödelades totalt av nazisterna 1944 och arkitekten Alvar Aalto var hjärnan bakom stadens återuppbyggnad. Alvar Aalto ritade även ett flertal byggnader, bland annat biblioteket och bostadshus som idag är en del av arkitekturhistorien.

Rovaniemi har en välrenommerad konsthögskola och sedan ungefär 20 år tillbaka en öppen graffitivägg, Lapinaukea. Väggen är 500 meter lång och går runt ett helt kvarter. Planket omgärdar en gammal ishockeyrink som nu ska ersättas med bostäder.

Ett nytt konstverk i cortenplåt planeras och det är oklart om graffitiväggen kommer att vara kvar, flyttas eller helt försvinna. Frågan har diskuterats och 2010 rapporterade  Yle om väggens osäkra framtid.

IMG_1497

taideteos_naskuttaja

Föreslaget nytt konstverk, bild från Rovaniemi.fi

Graffitiväggen i Rovaniemi har nyttjats av såväl enskilda som vil måla och organiserade workshops som en del av Luleå konstbiennial, X-Border Art Biennial 2013.

Carolina Falkholts målning Firewall utförd på en brandvägg några centrumkvarter längre bort, var en också en del av biennalen. Här finns en lite längre intervju med henne om målningen Firewall.

IMG_6432

falkholt rovaniemi LInnea Henriksson

Foto: Linnea Henriksson

IMG_1495

IMG_1498

 

IMG_1494

IMG_6421

IMG_6431