April, april: Kraftig ökning av aktiva klottrare

Gatukonst.se behagade aprilskämta även i år – det förs ingen sådan här statistik över antalet aktiva klottrare och siffrorna är förstås uppåt väggarna.

Nej, antalet klottrare i Stockholm har inte ökat lavinartat till följd av slopad nolltolerans. Siffrorna i diagrammet är helt tagna ur luften och en drift med rädslan för konsekvenserna av den slopade nolltoleransen. Moderaten Olle N Tolerans är förstås ett anagram för ”nolltolerans” och Fi-politikern Lena Krotter är ett anagram för ”en klottrare”. Något ”råd för brottsprevention” finns inte heller (däremot existerar snarlika Brottsförebyggande rådet, men det är en annan historia).

Förra året bildade vi Klotterpartiet som aprilskämt.

Nedan följer årets aprilskämt.

Antalet klottrare ökar nu kraftigt i Stockholm, det visar färsk statistik från Rådet för brottsprevention. Oppositionen menar att den branta ökningen är en direkt följd av den slopade nolltoleransen.

Antalet aktiva klottrare har gått från ca 500 till över 27 000 sedan maktskiftet i stadshuset. Kritikerna menar att det är en kombination av nyrekrytering och att gamla klottrare har börjat igen.

– Nu ser vi hur den slapphänta och naiva politiken snabbt får resultat. Vi är tillbaka på nivåer som inte synts sedan vi började föra statistik, säger Moderaternas talesperson Olle N Torlans.

Enligt Torlans är det avskaffandet av nolltoleransen som har fått en stor mängd ungdomar att ge sig ut på gatorna med sprejburkar och nu ser det som ett frikort för att få spreja överallt i stan. Gatukonst.se har tidigare rapporterat om hur tidigare kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) har klagat över en ökad mängd klotter i staden.

Men den nya majoriteten vill inte kännas vid att tillströmningen av nya och gamla klottrare skulle bero på den slopade nolltoleransen.

– Det är rent nys att det skulle bero på vår politik. Vi tillåter inte klotter mer än Alliansen gjorde, däremot tror jag att många är ute och målar för att klaga på att SL-taxan nu höjs. Sådant aktiverar människor, säger Lena Krotter, Feministiskt initiativ.

Statistiken över antal klottrare för 2015 är preliminär.