‘To colonialism’ – Samisk street art

Med konsten som vapen, samisk street art är ett motstånd mot den pågående kolonialiseringen i Norrbotten och Jokkmokk. Gatukonst.se har intervjuat Anders Sunna som just nu är aktuell som en av de norrbottenskonstnärer som deltar i utställningen Norrbottens Ambassad för Konst 13-19 april på galleri So i Stockholm.

Samisk street art

Anders Sunna är känd för sin samiska street art. Ett av verken som ställs ut på galleri So i Stockholm är skulpturen Sapmi air force, en ripa klädd i de samiska färgerna med en handgranat runt halsen.

Anders Sunna - Sapmi Air Force

Sapmi Air force, Anders Sunna.

Varför gör du graffiti och gatukonst?

– Det är något jag trivs med och gillar uttrycket av det samt att jobba snabbt. Det finns en råhet i det. Den vita duken tilltalar mig inte. Att man måste göra något som är konst? Men för  att göra det måste man veta exakt vad är konst? Det blir en krystad jakt på att tillfredsställa den stora majoriteten som vill köpa konst och inte att konstnären bestämmer sin form av uttryck och känsla för omvärlden och sitt inre. Istället blir det en jakt på att söka vad folk vill köpa. Men då är man förlorad som konstnär.

Vad är det som skiljer Samisk street art från annan gatukonst?

– Det enda som skiljer sig är att man har en urfolks bakgrund, en annan kultur och livs kvalité som speglar sig i gatukonsten. sen är det inte så himla mycket folk här uppe som kan se det. Förutom det så ser jag ingen större skillnad.

När Umeå arrangerade kulturhuvudstadsåret 2014 fick den mycket kritik för att exploatera samerna och reproducera en romantiserad bild av det samiska. Kritiken framfördes även av Anders Sunna och synliggjordes bland annat i gatukonsten.

umeå1

Foto: Anders Sunna

Anders Sunna säger att man har stämplat samisk konst som en slags konst för turister.

– Vi är inte en kultur till salu för att endast locka till sig turister med pengar. Det handlar om våra liv och få kunna välja hur vi vill leva vårar liv. Inte för att stå som en docka och berätta hur exotiska vi är och inte ta upp den mörka historia vi har haft och har än idag. Ska man ta del av oss så måste vi kunna göra det på våra egna villkor.

IMG_20150410_140332

Foto: Anders Sunna

Konsten som motstånd och vapen

Anders Sunna är annars mest känd för sina målningar som beskriver hur staten agerat mot hans familj. Hans konst tar ofta sin utgångspunkt i hans familjs 40 åriga konflikt med staten som börjar i och med 1971 års rennäringslag. Konflikten resulterade i att staten fråntog hans familjs rätt att bedriva renskötsel. Sedan dess säger han har de bedrivit gerilla renskötsel.

I sina målningar synliggör han maktens övergrepp. Ander Sunna avbildar landshövdingar, polis och tjänstemän i bruna uniformer med armbindlar som associeras till nazismen och Hitler. Idag hänger målningarna på konstgallerier men även bakom nämndemän och domare i domstolssalar.

Vilken roll spelar konsten i att visa på maktens agerande?

– Upplysa, väcka känslor. Nå media. Göra motstånd utan att behöva bruka våld.

Använder du gatukonsten som motstånd?

– Jag använder konsten både som ett motstånd men också som ett vapen.

S sápmi air force 2014, street art umeå, low

Foto: Anders Sunna

Jokkmokk i ropet

Det är inte bara Anders Sunna och samisk street art som är på framgång utan även Jokkmokks Hip Hopkultur har nått en bred publik. Kitoks Paradise Jokkmokk och Mimi och Maxida Märaks jojk och rap gör succé på Debaser.

Vad händer i Jokkmokk just nu, det verkar som om konsten har fått en viktig roll i kampen om platsen, dess historia och framtid?

– Det är en konflikt, mellan de som vill ha gruva och en grupp som är emot för att skydda naturen men också rennäringen i området som också utgör den största näringen i Jokkmokks kommun, och blivande gruvan skulle bara kunna leva i högst 14år.

IMG_20150312_180521

Foto: Anders Sunna

What local people?

Anders Sunna är med i konstgruppen Souphanterror som engagerat sig för samernas rättigheter och aktivt agerat mot gruvetableringen i Gàllok. Gruppen använder sig av konst för att protestera mot gruvbolagens framfart och en ytterligare fortsatt kolonialisering av Norrbotten.

What local people?, så svarade Clive Sinclair-Poulton, styrelseordförande i Beowulf mining, på frågan om hur de boende i Jokkmokk reagerar på etableringen av en gruva i Gàllok. Samtidigt som visade han upp ett foto på ett kalhygge.

IMG_5518

Foto: Anders Sunna

Varför använder ni konsten som motstånd och protest?

– I diktaturländer fängslar man konstnärer och författare väldigt snabbt som inte tycker som dem. För konsten är ett effektivt vapen att nå ut till människor, den kan tala alla språk och du når ut till människors hjärtan därför är den farlig för dem som har makten.

Vad betyder gatukonsten och graffitin för detta?

– Att man tar plats även om man inte är tilldelad den platsen eller köpt sig plats. Ett sätt att gå emot kolonialismen och göra sin röst hörd och få uttrycka vad man tycker och känner på ett mer kreativt sätt.

IMG_6406_2

Foto: Anders Sunna

IMG_20141113_122533

Foto: Anders Sunna

Är det en viktig del av ditt konstnärsskap att få en röst i kampen?

– Beror på vilken kamp. Så fort jag föddes började kampen vare sig jag ville det eller inte. Att få en röst i kampen mot gruva i Jokkmokk ser jag bara som en liten del av det stora hela. Det är inget jag tänker på , utan jag utgår från vad som känns rätt och fel. Livet är en ständig kamp där ingen kommer ifrån levande. Personligen ser jag situationen i Jokkmokk som väldigt tam när jag jämför den med min familjs situation och uppväxt och konflikt.

 

 

Utställningen Norrbottens Ambassad för Konst i Stockholm pågår 13-19 april på galleri So Stockholm i Kungsträdgården. Vernissage måndag 13 april kl 18. Magnus Ekelund/Kitok är DJ.

Deltagande konstnärer är: Agneta Andersson, Victoria Andersson, Erik Holmstedt, Linnea Henriksson, Hanna Kanto, Eva-Stina Sandling, Magnus Svensson, Anders Sunna, Mats Wikström och Anja Örn.

Utställningen öppen för allmänheten alla dagar kl 11-18, lördag och söndag 12-16. Fri entré. Utställningen pågår from 13-19 april 2015.

 

Foto högst upp: Anders Sunna