Lillasystrar målar Luleå

LULEÅ. Galleri Syster/Lillasyster och Dokument Press ordnade i april och maj graffitiworkshops. Luleå kommun ställde snabbt en gångtunnel till förfogande för ungdomarna i Galleri Lillasyter.

Galleri Syster och Lillasyster (Galleri Systers ungdomsverksamhet) i Luleå ordnade tillsammans med Tobias Barenthin Lindblad från Dokument Press en graffitiworkshop i Luleå. Deltagare var ungdomar från hela Norrbotten.

Landets fria tidning rapporterade om de två första kurstillfällena som innehöll föreläsningar om hur utövande av graffiti är en del av ett demokratiskt offentligt rum. Deltagarna fick då även undersöka platser med äldre och ny graffiti i Luleå och göra skissövningar.

Inför den andra helgen i maj tog Lillasystrarna och Dokument Press kontakt kommunen och frågade om de hade en vägg de kunde få måla på. Luleå kommun ställde då upp med en alldeles nysanerad gångtunnel vilket SVT Norrbotten rapporterade om.

Sveriges radio passade på att intervjua Tobias Barenthin Lindblad och Fabian Linna.

IMG_7032

Även Norrländska Socialdemokraten, NSD, bevakade workshopen och intervjuade graffitimålaren Anton Backe.

– Det är kul att attityden till graffiti är så bra i kommunen. Det betyder mycket för staden. Nu hoppas jag på ännu fler ytor som är tillåtna för graffiti, säger Luleåbon Anton Backe, 21. Säger han till NSD.

Tobias Barenthin Lindblad menade i Norrbottenskuriren att det är en fråga om demokrati och att kommunen har ett ansvar gentemot ungdomar.

– Det här handlar även om praktisk demokrati. Det är nästan aldrig det är så generöst och enkelt som det var här i Luleå. I många kommuner kan det ta ett eller två år innan ungdomarna får svar. Är man då 15 år hinner man bli 17 innan man får svar och då är man kanske inte längre intresserad. Påpekar han för Norrbottens Kuriren.

IMG_7028

IMG_7008

IMG_7025

IMG_7033

IMG_7040

IMG_7010

IMG_7015

IMG_7019

IMG_7022

IMG_7036

IMG_7041

IMG_7038

IMG_7039

IMG_7035