Nu är det klart, Fascinate officiellt k-märkt

Graffitimålningen Fascinate i Bromsten har fått juridiskt skydd och ska bevaras. ”Fantastiskt roligt” kommenterar de två initiativtagarna Tobias Barenthin Lindblad och Jacob Kimvall.

Löftet om att bevara Fascinate har tidigare varit en ambition i omvandlingen av Bromstens industriområde och det har varit oklart om målningen skulle få ett juridiskt skydd mot rivning och förvanskning. Men efter en revidering av detaljplanen beslutade stadsbyggnadsnämnden i november att Fascinate officiellt k-märks. Fascinate är därmed den första graffitimålningen att uppnå officiell bevarandestatus i Sverige.

– Fantastiskt roligt att Fascinate skyddas. Att en så pass historiskt viktig målning kommer att leva kvar är viktigt, säger de två initiativtagarna till k-märkningen Tobias Barenthin Lindblad och Jacob Kimvall.

– Det är viktigt för området Bromsten och dess invånare, men även för hela Stockholm och alla besökare som kommer att kunna se målningen på riktigt, säger Tobias Barenthin Lindblad.

detaljplan Bromsten

 

Bromsten skyddsbestämmelse

Nolltoleransen satte stopp för bevarande

Fascinate målades av Tarik och Circle 1989 och blev snabbt känd som en ikonisk målning  bland graffitimålare. Målningen har på senare tid omgetts av kontroverser. Den borgerliga majoriteten beslutade i Stadsbyggnadsnämnden 2008, att målningen inte skulle bevaras eftersom Stockholm stad hade en nolltolerans mot både klotter och graffiti.

”Då stadens klotterpolicy innebär ett totalt avståndstagande mot graffiti avvisar stadsbyggnadsnämnden bestämt möjligheten att bevara fastigheten”

alvendal stopp

Dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M) uttalade sig i Dagens Nyheter 5 november 2008, och menade att ett ett bevarande av Fascinate skulle medföra en osäker boendemiljö och öka skadegörelsen i området.

Fler målningar är aktuella

Frågan om bevarande väcktes av Jacob Kimvall och Tobias Barenthin Lindblad 2007.  De skickade in en skrivelse till Stockholms stadsmuseum och väckte även fråga om byggnadsminnesförklaring hos länsstyrelsen i Stockholm. Förutom Fascinate föreslår de även bevarande av målningarna Highway av SHOF på Rågsvedsgården; Midsummer Madness av Akay och Spade i det gamla industriområdet Albano samt Red Dragon av Disey och Ziggy vid Solvalla.

– Jag väntar med spänning på vad som händer med Midsummer Madness, Red Dragon och Highway. Blir de också skyddade?, undrar Tobias.

 

Inslag om Fascinate från SVT: s ABC.

 

Foto högst upp (beskuren): ”Bromsten Fascinate målad 1989” by Holger.Ellgaard