Gatukonst Debatt

Välkommen till debatten! Vi vill bjuda in dig som har något välformulerat att säga om frågor relaterade till gatukonst, graffiti, alternativ gatukultur och rätten till det offentliga rummet. Tolkningen av ramarna är vid och toleransnivån är hög. Meningen är inte att de som skriver här ska tycka på ett visst sätt eller hålla med om någon viss åsikt. Hellre tvärtom, egentligen!

Vi önskar oss texter av konstnärer, skribenter, politiker – men också av våra ”vanliga” läsare. Det viktiga är att du har en tydlighet i ditt ämnesval och kan formulera dig, så att texten blir angelägen för flera. Vi välkomnar egna initiativ men bjuder också själva in skribenter som vi tycker borde skriva här.

Får jag vara negativ till allt som har med gatukonst att göra?

Självklart! Det viktiga är inte att du har en viss åsikt, utan att du kan argumentera för din ståndpunkt.

Kan jag skriva anonymt?

Nej, generellt inte. Men om du är en erkänd gatukonstnär eller graffitikonstnär med ett hemligt alias och skriver utifrån erfarenheter i ditt konstnärsskap, eller vill reflektera utifrån denna konstnärsroll, går det bra eftersom du kanske är mer känd för vår publik på det sättet.

Får jag betalt?

Nej. Gatukonst.se drivs ideellt, såväl när det gäller redaktionellt som insänt material.

Hur långt får jag skriva?

2 000–4 000 tecken är optimalt, men både kortare och längre går bra om texten kräver det. Det viktiga är att du inte brer ut dig i onödan eller är så kortfattad att din text inte hinner med att argumentera för sin ståndpunkt.

Måste artikeln ha ett foto?

Nej, men om det finns ett foto som anknyter till texten och som du har rättigheterna till så underlättar det publiceringen för oss. Det ökar chanserna för att vi kan publicera snabbt.

Vi vill helst också ha ett foto på dig som skribent.

Huvudfotot måste vara minst 1040 pixlar brett och minst 470 pixlar högt. Skribentfotot måste vara minst 350 x 350 pixlar. Större är alltid bättre eftersom vi ibland vill beskära bilder.

Det här låter bra! Hur gör jag för att vara med?

Skicka ett mail till debatt @ gatukonst.se med ett synopsis där du berättar i max två meningar vad du vill skriva om. Skriv också några ord om vem du är. Skicka aldrig en färdig text. Vi kommer att återkomma till dig så snart vi kan. Då ber vi också om den färdiga texten om vi tycker att det låter intressant.

Sedan är det upp till dig hur snabbt du gör texten klar. Eventuellt kommer vi att kräva ändringar i texten, men om texten motsvarar ditt synopsis så kommer det på sin höjd att handla om korrekturläsning. Vi publicerar inte alla texter som föreslås, och förbehåller oss rätten att neka en text vars synopsis vi har godkänt.

När publiceras min text?

Så snart vi hinner, om du inte har några speciella önskemål.

Läs exempel på debattartiklar.